Čas hnojení muškátů je tu. Hnojivo z domácích zdrojů zajistí zdraví rostlin i bohaté květy

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 19.04.2024 06:45
Muškáty

Muškáty patří mezi nejoblíbenější a bujně kvetoucí letničky, které již dlouhé roky zdobí naše balkony či parapety. Nyní je však správný čas k tomu, abychom muškáty přihnojili, čím?

Pelargonie čili muškáty lze hnojit jak hnojivem průmyslovým, a to pro balkonové rostliny, tak i hnojivy z domácích zdrojů. Pak už jen záleží na vás, jakému zdroji výživy dáte přednost. Domácí hnojiva mají jednu velkou výhodu, a tou je, že jsou levnější a substrátu více prospívají. Jaké suroviny mají oblíbené a bohatě kvetoucí pelargonie rády? 

Domácí hnojiva pro muškáty

U některých, i domácích hnojiv, hleďte na aplikované množství. Neboť i domácí hnojiva mohou rostliny přehnojit. První hnojivo, které uvedeme, budeme připravovat z brambor. Bohatě stačí, když vodu po uvaření brambor nalijete k rostlinám. Pozor však! Nesmí být osolená ani horká. Škroby obsažené ve vodě nastartují kořenový systém k růstu a rozvoji. Navíc, věděli jste, že voda obsahuje cenné minerály? Například fosfor? Ten se podílí na správné funkci buněčných membrán. 

Muškáty

Kopřivový zákvas

Kopřivy jsou blahodárné nejen pro nás, ale také pro většinu rostlin. Ocení je nejen muškáty, ale také rostliny plodové zeleniny, maliny, mnoho okrasných rostlin a další. Aby bylo hnojivo opravdu účinné a obsahovalo dusík, draslík a fosfor, bude potřeba jej nechat zkvasit. Na přípravu budete potřebovat plastový kýbl, do jehož půlky nasekáte kopřivy a zalijete je dešťovou vodou. Odložíte na zahradu, a to alespoň na dva týdny. Během kvašení občas promíchejte. Do 10 litrové konve stačí nalít 500 ml zákvasu a zalít rostliny. Navíc, hnojivo z kopřiv je skvělou ochranou před škůdci.

Cibulové hnojivo

I cibulové slupky obsahují mnoho minerálních látek a vitamínů, které podpoří muškáty v růstu a nakvétání. Stačí si připravit dvě hrsti cibulových slupek a povařit je v 1,5 litru vody. Tekutinu nechte do druhého dne vychladnout a poté aplikujte k muškátům. A to jednou za čtrnáct dnů. I takový obyčejný odvar z cibulových slupek zajistí ochranu před škůdci, jako jsou mšice nebo svilušky a další. 

Mohlo by Vás zajímat

Vějířovka
publikováno 28. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Chcete mít bohatě rozkvetlý balkon? Vyměňte muškáty za tuto převislou letničku

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

Zámek Žleby
publikováno 30. 4. 2024 autor Petr Dostál

Kulinářská pohádka: Oživlá kuchyně na zámku Žleby i výlety za poznáním

zavřít reklamu
×
Reklama