Několik rad, jak pěstovat chryzantémy pro nádherné květy

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 22.04.2024 07:00
Chryzantémy

Chryzantémy dokážou dokonale rozzářit ponuré podzimní dny a dodat jim teplé barvy. Můžete si je dát za okna, na zahradu, na balkon nebo na terasu do truhlíků.

Chryzantémy mají krásné pestré květy a v Číně jsou dokonce považovány za posvátné květiny. Velmi často se používají při obřadech a zdobí se jimi chrámy. Jejich původ je právě v Asii. V Japonsku jsou chryzantémy považovány za znak císařů. Rostliny jsou velmi často využívány také v čínské medicíně. Nálev z květů, listů či kořenů je používán při infekcích a horečnatých stavech. Dále posiluje zrak, játra, léčí cukrovku a vysoký krevní tlak.

Jak nejlépe pěstovat chryzantémy

V květináči pěstujte druh chryzantém s názvem multiflora. Jde o druh, který byl vyšlechtěn u nás v Evropě. Tato chryzantéma je nízká a má drobné květy. Při pěstování v nádobách nepoužívejte příliš lehké substráty. Budou-li umístěny venku, hrozí jim přeschnutí nebo převrhnutí. Používejte směs rašeliny a zeminy.

Chryzantémy

Pěstování chryzantém na záhonu

Pokud chcete chryzantému umístit na záhon, vybírejte si jen mrazuvzdorné druhy. Také je velmi náročná na výživu. Pořiďte jí zeminu bohatou na živiny, základní hnojení a také vícesložková hnojiva. Koncem léta rostlinu dokonale zavlažujte, protože vám brzy začne kvést.

Pěstování chryzantém na balkóně

Velkokvěté chryzantémy pěstujte na balkóně nebo na terase. Budou tak chráněny před deštěm, větrem a také před podzimními mrazíky. Jakmile začnou mrazíky, rostlinu přeneste do světlého pokoje, ve kterém je teplota okolo 10 °C. Pokud bude teplota v pokoji okolo 16 °C, květy moc dlouho nevydrží.

Řízky odebírejte během dubna

Přes zimu vyžaduje chryzantéma minimální zálivku a suchý vzduch. Během března ji umístěte na světlejší místo, které má až 15 °C. V tuto chvíli již můžete zvýšit zálivku. Během jara z rostlin odeberte řízky a zasaďte si nové a svěží chryzantémy. Původní rostlina už nebude tak vitální, jako byla minulý rok, ale stále ji můžete udržovat. 

Chryzantémy

Rostlině určitě udělá dobře, když ji umístíte na slunné místo, dopřejete jí zálivku a dodáte jí dostatek kvalitního hnojiva. Vrcholové řízky z výhonků odebírejte během dubna. Smíchejte substrát s rašelinou a pískem a v této směsi nechejte řízky zakořenit. Řízky nechte pod fólií s otvory na stinném místě, při teplotě do 20 °C.

Mohlo by Vás zajímat

Listové těsto
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlé a jednoduché listové těsto pouze z 5 surovin: Ideální na sladké i slané pečení

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

Sazenice rajčete
publikováno 4. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Aktuálně sazenice rajčat pohnojte, podpoříte jejich zesílení a adaptaci na venkovní prostředí – co jim prospěje?

zavřít reklamu
×
Reklama