Obecně hnojení, které provádíme od jara do podzimu, je pro rostlinky velice důležité. Nejen, že podpoříme jejich růst, ale také jim dodáme mnoho živin, díky kterým budou lépe odolávat škůdcům. No a právě jaro je obdobím, kdy rostliny začínají růst. Proto je důležité jim dodat živiny, aby měly sílu k vývinu. Zvolit samozřejmě můžete průmyslová kapalná hnojiva, granulky či tyčinky. Avšak nemusíte utrácet a zvolit můžete ta, která připravíte doma.
Z čeho je a co obsahuje domácí hnojivo
Domácí hnojivo budeme připravovat z droždí. Možná vás to nepřekvapuje, my však na takové hnojivo nedáme dopustit. Obsahuje totiž nejen vitamíny skupiny B, ale také cholin, draslík, železo, fosfor, sodík a další. Připravit jej můžete jak z čerstvé kostky, tak i ze sušené verze. Je však důležité upozornit, abyste hnojivo příliš neředili. A už vůbec, abyste ho nemíchali s horkou vodou.
Jakým rostlinám hnojivo prospěje
Hnojivo z droždí prospívá nejen sazenicím paprik, ale také rajčat. Čas, kdy by se sazenice neměly hnojit, je čerstvě po přepikýrování. Počkejte alespoň 10 až 14 dnů, až se kořínky pořádně ujmou. Pak už stačí přidat lžíci roztoku do vlhkého substrátu a sazeničky zesílí a zdravě porostou. Mimo jiné, droždí prospěje také růžím, ale i již zmíněnému fíkusu. Přihnojit s ním můžete i rýmovník, aby se po zimě dostal do kondice. Dále ho nabídněte lopatkovci či zamiokulkasu. Nepodávejte ho hortenziím, ale ani borůvkám. Tyto rostliny preferují kyselé prostředí.
Jak hnojivo připravit, aby bylo účinné
Na výrobu domácího hnojiva si připravte čtyři kostky droždí a jeden litr vlažné a odstáté vody. Použít můžete 1,5 litrovou lahev. Do ní rozdrolte droždí a přilijte vlažnou vodu. Protřepejte a odložte na teplé místo. Dva dny počkejte a poté smíchejte se čtyřmi litry vody a můžete zalévat, ať už sazeničky nebo pokojové rostlinky. Substrát by měl být před hnojením mírně vlhký.