Připravte si domácí hnojivo, po kterém sazenice, ale i fíkus a další rostliny zesílí

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 07.03.2024 06:45
Sazenice

Jaro nám již klepe na vrátka, a tak nastal čas, kdy začínáme hnojit nejen sazenice vyjímající se na parapetech, ale také pokojové rostliny. Připravte jim známé domácí hnojivo, po kterém zesílí.

Obecně hnojení, které provádíme od jara do podzimu, je pro rostlinky velice důležité. Nejen, že podpoříme jejich růst, ale také jim dodáme mnoho živin, díky kterým budou lépe odolávat škůdcům. No a právě jaro je obdobím, kdy rostliny začínají růst. Proto je důležité jim dodat živiny, aby měly sílu k vývinu. Zvolit samozřejmě můžete průmyslová kapalná hnojiva, granulky či tyčinky. Avšak nemusíte utrácet a zvolit můžete ta, která připravíte doma.

Z čeho je a co obsahuje domácí hnojivo

Domácí hnojivo budeme připravovat z droždí. Možná vás to nepřekvapuje, my však na takové hnojivo nedáme dopustit. Obsahuje totiž nejen vitamíny skupiny B, ale také cholin, draslík, železo, fosfor, sodík a další. Připravit jej můžete jak z čerstvé kostky, tak i ze sušené verze. Je však důležité upozornit, abyste hnojivo příliš neředili. A už vůbec, abyste ho nemíchali s horkou vodou.

Sazenice papriky

Jakým rostlinám hnojivo prospěje

Hnojivo z droždí prospívá nejen sazenicím paprik, ale také rajčat. Čas, kdy by se sazenice neměly hnojit, je čerstvě po přepikýrování. Počkejte alespoň 10 až 14 dnů, až se kořínky pořádně ujmou. Pak už stačí přidat lžíci roztoku do vlhkého substrátu a sazeničky zesílí a zdravě porostou. Mimo jiné, droždí prospěje také růžím, ale i již zmíněnému fíkusu. Přihnojit s ním můžete i rýmovník, aby se po zimě dostal do kondice. Dále ho nabídněte lopatkovci či zamiokulkasu. Nepodávejte ho hortenziím, ale ani borůvkám. Tyto rostliny preferují kyselé prostředí.

Jak hnojivo připravit, aby bylo účinné

Na výrobu domácího hnojiva si připravte čtyři kostky droždí a jeden litr vlažné a odstáté vody. Použít můžete 1,5 litrovou lahev. Do ní rozdrolte droždí a přilijte vlažnou vodu. Protřepejte a odložte na teplé místo. Dva dny počkejte a poté smíchejte se čtyřmi litry vody a můžete zalévat, ať už sazeničky nebo pokojové rostlinky. Substrát by měl být před hnojením mírně vlhký.

Mohlo by Vás zajímat

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Volvo EX90
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Jako David a Goliáš. Volvo provedlo unikátní nárazovou zkoušku

zavřít reklamu
×
Reklama