Dopřejte lopatkovci správné hnojení, po kterém bude kvést jako divý

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 30.04.2024 13:23
Lopatkovec

Lopatkovec je nádherná, ale také nenáročná pokojová rostlina. Moc toho nepotřebuje, ale za správné hnojivo vás potěší svými překrásnými květy dvakrát tolik.

Lopatkovec neboli toulcovka je velice oblíbená rostlina, která těší nejednoho pěstitele. Občas ho umí potrápit nějaké ty neduhy, ale většinou je dokážeme vyřešit a rostlinu zachráníme. Potíže nastávají většinou z toho důvodu, že mu neposkytneme dostatek vláhy a vzdušné vlhkosti. Aby se mu dařilo, je vhodné ho pravidelně zalévat a rosit mu listy. Zálivku aplikujeme tak, aby měl stále mírně vlhký substrát, nikoli však přemokřený, neboť by kořeny mohly začít zahnívat. Čím tedy nyní lopatkovec hnojit, aby opravdu kvetl jako divý?

Hnojení lopatkovce

Pokud vám lopatkovec kvete málo, nebo nekvete vůbec, položte si otázku, čím jej hnojíte a jak často. Má-li rostlina mnoho nádherných listů, ale květy žádné, zřejmě za to může kupované hnojivo. Takové, které je určeno pro pokojové rostliny. To bohužel obsahuje značné množství dusíku, což lopatkovce v tvorbě květů nepodpoří.

Dopřejte lopatkovci správné hnojení, po kterém bude kvést jako divý

Mimo hnojení ještě nutno dodat, že lopatkovec k tvorbě sněhově bílých květů vyžaduje správné umístění. Vyberte takové místo, kde bude mít mnoho rozptýleného světla, ale ne přímého slunce. Můžete jej umístit do ložnice, ale také do koupelny na parapet. Dávejte si však pozor na přímé sluneční paprsky.

Čím hnojit lopatkovec

Lopatkovec bychom měli hnojit od dubna do podzimu dvakrát do měsíce. Zvolit můžete kupovaná hnojiva, ale pouze ta, která jsou určená pro kvetoucí rostliny. My dáváme přednost domácím hnojivům, neboť fungují skvěle. Jedná se například o pivovarské kvasnice. Pokud doma máte tabletky tohoto vitamínu B, jednu rozdrťte. Poté ji smíchejte s 800 mililitry odstáté vody a hnojivo nalijte formou zálivky k lopatkovci. Mezi další funkční hnojivo patří to, které připravíte z droždí a popela. Stačí vám 1 kostka droždí, 800 ml odstáté vody a 1 lžíci popela. Popel nadrťte, vše promíchejte, nechte dva dny odstát a aplikujte jako zálivku.

Mohlo by Vás zajímat

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama