Proč listy aloe vera žloutnou a měknou a jak rostlinu zbavit potíží

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 01.05.2024 07:30
Aloe vera

Aloe vera patří mezi oblíbené sukulenty, které ozvláštní každý interiér. Co ale dělat v případě, že aloe žloutnou a měknou listy? Co tento stav způsobuje?

Aloe vera toho moc nevyžaduje. Bohatě si vystačí se správnou zálivkou, umístěním a se správně zvoleným květináčem. Jedná se tedy o pokojovou rostlinu, kterou bez potíží zvládne pěstovat i začátečník. Věděli jste ale, že má aloe příznivé účinky na naši pleť? Zbavuje ji vrásek, omlazuje ji, ale také hydratuje pokožku po opalování. Je dokonalá na atopický ekzém a akné. Avšak i tuto minimálně náročnou rostlinu čas od času něco potrápí. Co se s ní děje, pokud se objeví žluté listy?

Umístění aloe a substrát

Aloe nemá ráda přímé slunce, ale vyžaduje mnoho rozptýleného světla. Je tedy vhodné ji umístit na východní parapet, kde se jí bude dařit nejlépe. Co se týká substrátu, pokud aloe přesazujete, zvolte ten, který je určený pro sukulenty. Nezapomínejte ani na drenážní vrstvu, která zabrání přemokření. Určitě je také vhodné popřemýšlet o správném květináči. Hliněný květináč bude lepší, neboť se z něj voda lépe odpařuje. Hnojení není nutné aplikovat. Pokud byste chtěli rostlině dopřát, stačí ji jednou za půl roku přisypat trochu kompostu.

Proč listy aloe vera žloutnou a měknou a jak rostlinu zbavit potíží

Proč listy aloe žloutnou a měknou

Pokud se vaší aloe vera přestalo dařit, zkontrolujte, zda ji máte umístěnou na správném místě, ale také jak moc rostlinu zaléváte. Především pak zálivka je hlavním viníkem žloutnutí listů. Proto je drenážní vrstva, ale i hliněný květník tolik důležitý. Mimo žloutnutí se také objevuje měknutí listů, které souvisí se zahnívajícími kořeny. Co tedy udělat, abychom aloe zachránili?

Jak zachránit rostlinu

Nutno dodat, že aloe vera zaléváme tehdy, jakmile jí proschne substrát. Tak předejdete možnému přemokření. Jak ale rostlinu zachránit? Ze všeho nejdříve odřízněte žluté listy. Rostlinu vytáhněte z květináče a opatrně odrolte substrát. Prohlédněte si kořínky a ty, které jsou uhnilé či plesnivé, odstřihněte vydezinfikovanými nůžkami. Poté kořeny zasypte skořicí nebo černým uhlím a zasaďte ji do nového substrátu. Nezapomeňte na drenážní vrstvu a aloe zalijte až týden po přesazení.

Mohlo by Vás zajímat

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Brzdy
publikováno 15. 5. 2024 autor David Vanda

Automatický brzdový systém bude do roku 2029 povinnou výbavou všech aut v USA, hlásí tamní úřady

Ondřejovská hvězdárna
publikováno 11. 5. 2024 autor David Vanda

Poznejte údolí řeky Sázavy a navštivte i nedalekou Ondřejovskou hvězdárnu

zavřít reklamu
×
Reklama