S ucpaným odpadem, usazeninami a zápachem si spolehlivě poradí domácí krtek

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 18.09.2023 10:48
kuchyňský dřez

Ucpaný či zapáchající odpad v kuchyni potrápí nejednu domácnost. Abyste jej však vyčistili, není potřeba kupovat drahou chemii. Bohatě si vystačíte s tím, co máte doma.

I když se odpady neucpou, měli bychom je pravidelně čistit. Díky tomuto kroku se vyhneme nepříjemnému zápachu, který se může linout po celé kuchyni. Pokud je tomu přesně naopak a odpady pravidelně nečistíme, nepřekvapí nás pouze zápach, ale také zhoršená průchodnost, kterou způsobují tuky a jiné zbytky jídla. Abyste takovým nepříjemnostem předešli, připravte si takzvaného domácího krtka, který si poradí jak se zápachem, tak i s ucpaným odpadem.

Zapáchající odpad

Pokud nejsou odpady ucpané, pouze zapáchají či je chcete preventivně pročistit, bohatě si vystačíte s kuchyňskou solí. Vysypte půl hrnku soli do odpadu a zalijte ji dvěma litry vroucí vody. Stejným způsobem můžete použít i dva pytlíky kyseliny citronové a vroucí vodu. Vhodná je také jedlá soda. Stačí tři vrchovaté lžíce vysypat do odpadu a zalít vroucí vodou.

Domácí čistič odpadů

Pokud odpady zapáchají, navíc jsou ucpané, máme pro vás řešení, které funguje. K výrobě domácího čističe odpadu budeme používat jedlou sodu a tabletu do myčky. Tyto dvě suroviny jsou běžnou součástí většiny domácností. Stačí tedy tabletu do myčky rozdrtit na jemný prášek a smíchat ji se 100 g jedlé sody. Obě suroviny vysypeme do odpadu a necháme alespoň hodinu působit.

Kuchyňský dřez

V rychlovarné konvici uvařte dva litry vody a vylijte ji do odpadu. S vodou buďte opatrní a nalévejte ji do odpadu pomalu. Využít však můžete také jedlou sodu a ocet. Do odpadu vysypte 100 gramů sody a přilijte půl litru horkého octa. Tento postup doporučujeme provést na noc a ráno odpad zalít dvěma litry vroucí vody.

Upozornění na závěr

Rádi bychom upozornili na míchání domácích a kupovaných čističů odpadů. Nikdy tyto suroviny nemíchejte dohromady. Vždy tedy raději použijte buď domácí prostředky či kupované, neboť nikdy nevíte, jaká chemická reakce vznikne po smíchání surovin.

Mohlo by Vás zajímat

Jahody
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Proč jahodám reznou listy? Jak jahodníky zachránit a dočkat se bohaté úrody?

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

zavřít reklamu
×
Reklama