Bylinková sezona již vypukla. Skladujeme medvědí česnek, sušíme kopřivy, ale také sedmikrásky a ukládáme je do textilních pytlíků, krabiček či do sklenic. Česnek je skvělé nasekat a prosolit do sklenice, tak vám vydrží opravdu dlouho. Jistě bychom mohli pokračovat dále. Jedno je však jisté, a to je, že zavařovací sklenice potřebujeme celý rok. Jak je tedy vyčistit, aby nezapáchaly původním obsahem?
Dva způsoby na odstranění zápachu
Jedním ze způsobů, který je také efektivní a účinný, je eliminování zápachů pomocí hořčice. Zní to zvláštně, ale způsob opravdu funguje. Nemusíte kupovat speciální hořčici, bohatě vám stačí obyčejná plnotučná. Naberte jednu lžičku hořčice a dejte ji na dno sklenice. Poté ji zalijte horkou vodou, zavíčkujte a pořádně protřepte. Následně umyjte běžným způsobem.
Dále, proti zapáchajícím sklenicím, pomůže obyčejný ocet, hrnec a vroucí voda. Jednoduše sklenice odložte do velkého hrnce, zalijte je vodou, přilijte dvě deci octa a přibližně 15 minut vařte. Poté je nechte okapat a můžete je ihned použít. Jedná se o velmi jednoduchý krok, u kterého však musíte být opatrní, abyste se neopařili.
Co se zapáchajícími víčky
Při použití hořčice jsou sklenice zavíčkované, takže tento způsob eliminuje zápach i z víček. To stejné platí také pro vyvařování. Ke sklenicím dejte víčka a společně je vyvařte. Někdo zase nedá dopustit na myčku. Stačí víčka a sklenice umístit do myčky na nádobí a máte po starostech. Je třeba však víčka ihned po umytí vytáhnout, aby nerezivěla. Využít lze také jedlou sodu, kterou nasypete do víček a zalijete octem. Dalším způsobem je UV záření. Víčka dejte na balkon, terasu či na zahradu na stůl a nechte je tam alespoň dvě hodiny, sluníčko už se o zápach postará.