Bleskurychlé povidlové šátečky bez kynutí, které jsou vynikající a ideální k víkendovému kafíčku

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 06.04.2024 07:15
Povidlové šátečky

Plánujete, co upečete k víkendovému kafíčku? Vyzkoušejte rychlé a nekynuté šátečky, které můžete naplnit například povidly.

Přes týden nemáte čas, a tak se již nemůžete dočkat víkendu až si upečete nějakou sladkou dobrotu? Jenže se vám nechce stát příliš dlouho v kuchyni, neboť musíte stihnou práce na zahradě? Pokud je tomu tak, nebo jen hledáte rychlý recept na sladké pohoštění, jeden z nich jsme pro vás připravili. Sladké a nekynuté šátečky vám jistě zachutnají.

Vhodná náplň do šátečků

Aby byly šátečky opravdu rychlé, můžete použít pouze povidla. Nemusíte je s ničím míchat. Ale kdybyste přece jen chtěli, nastrouhejte do nich trochu perníku, přidejte trochu rumu a mírně oslaďte skořicovým cukrem. Vynikající pochoutka. Vhodný je také tvaroh smíchaný s vejci a cukrem. Někdo dá raději přednost ořechové nádivce. Ta se připraví například tak, že pomelete ořechy a v hrnci je společně s mlékem přivedete k varu. Odstavíte a přidáte piškoty, med, cukr, rum a jeden bílek. Náplň musí být hutná a musí držet tvar. Lze také použít domácí marmeládu. Záleží tedy pouze na vaší chuti.

Těsto

Suroviny pro přípravu šátečků

Tato lahůdka, i když není řádně nakynutá, je vynikající i druhý den. Sice nepatří k těm nejlevnějším, ale věříme, že čas od času si každý rád dopřeje něco sladkého. Na šátečky si tedy připravte: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 250 ml smetany (nejlépe vysokoprocentní, například 33%). Dále 220 g másla, špetku soli, 2 žloutky, 4 lžíce mléka, ½ kostky droždí a 2 lžíce cukru.

Příprava těsta a pečení

Droždí dejte do misky společně s cukrem a rozmíchejte je na kaši. Zaprašte moukou a přidejte mléko. Nechte vzejít kvásek. Vezměte si velkou mísu, vysypte do ní prosátou mouku se solí a na kousky nakrájené máslo. Jakmile vzejde kvásek, přidejte do mouky žloutky i kvásek, smetanu a vypracujte hladké těsto. Předehřejte si troubu na 190 °C a vyválejte těsto. Poté ho nakrájejte na čtverečky a doprostřed umístěte zvolenou náplň. Každý roh mírně vytáhněte a přehněte do středu, aby vznikl šáteček. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 až 20 minut. Ještě teplé můžete pocukrovat.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

Rajčata
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Žloutnutí listů u sazenic nepřehlížejte. Dodejte jim vitalitu, ať vás těší bohatou úrodou

zavřít reklamu
×
Reklama