Jak připravit účinný olej z medvědího česneku: Pochoutka, která má neuvěřitelně silné vlastnosti

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 07.04.2024 07:15
Medvědí česnek

Nasbírali jste si velké množství medvědího česneku a nevíte co s ním? Vyrobte si skvělý olej s medvědím česnekem, který je velmi účinný, zdravý a zároveň i méně nákladný.

Medvědí česnek je velmi oblíbená jarní bylinka, která má vynikající chuť i vůni a která velmi blízce připomíná klasický česnek. Zachovejte si dokonalou chuť a vůni medvědího česneku po dlouhou dobu. Existuje mnoho způsobů, jak můžete medvědí česnek uchovat, pokud ho nezvládnete zkonzumovat čerstvý. Vyzkoušejte olej z medvědího česneku, kterým dokonale ochutíte těstovinové pokrmy, zeleninové saláty, různé omáčky, zeleninové polévky, vývary a také masitá jídla.

Vyrobte si olej z medvědího česneku

Co budete potřebovat? Připravte si medvědí česnek, kvalitní olej, sůl a koření podle chuti. Můžete přidat třeba chilli, rozmarýn nebo koriandr. Medvědí česnek můžete naložit například do lněného oleje. V prvním kroku listy dobře omyjte a nasekejte je najemno. Do oleje dejte koření, kterým ho chcete dochutit a také ho osolte. Na dno čisté skleněné nádoby dejte trochu oleje, přidejte medvědí česnek a následně opět doplňte olejem. Dbejte na to, aby v nádobě nezůstal vzduch.

Medvědí česnek

Odebraný olej průběžně doplňujte

Směs promíchejte špejlí, odstraňte bublinky vzduchu, doplňte olejem a uzavřete. Nádobu popište a uskladněte ji v lednici. Pokud olej odeberete tak, že budou listy čouhat ven, opět můžete nádobu doplnit novým olejem. Dbejte na to, aby byly listy neustále ponořené. Vydrží vám tak v lednici po celý rok.

Medvědí česnek jako zdroj zdraví

Medvědí česnek přináší našemu tělu spoustu benefitů. Listy obsahují důležitý vitamín C a vitamíny B skupiny. Dále v něm najdeme sirné sloučeniny, silice, flavonoidy či aminokyseliny. Slouží jako velmi silné a účinné antivirotikum a antibiotikum. Dále má detoxikační a protiplísňové účinky, což je velmi důležité pro naše zdraví.

Medvědí česnek působí močopudně a má také projímavé účinky. Jistě oceníte, že upravuje hladinu cholesterolu v krvi, dokáže snížit krevní tlak a také pozitivně ovlivňuje trávení. Zvládne uvolňovat dýchací cesty, podpořit paměť, léčit mykózy a vyčistit střeva od parazitů. Uchovejte si tedy jeho účinky po celý rok a nezapomeňte si vyrobit olej, který bude zdrojem zdraví a síly.

Mohlo by Vás zajímat

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

zavřít reklamu
×
Reklama