Recept na maggi z libečku: Uchovejte si jeho chuť na celý rok

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 30.05.2023 09:35
libeček

Pokud máte na zahradě libeček, bylo by škoda, kdybyste jej nevyužili a neuchovali jeho chuť například na zimní období. Připravit z něj můžete vynikající a jednoduché maggi.

Maggi známe z restaurací, kde bylo součástí snad každého stolu. Slouží k dochucení omáček, ale také polévek. Dnes už je však dostupný v každých potravinách a mnoho lidí si jej kupuje domů a ochucuje si s ním mnoho pokrmů. Je však bohužel známo, že takové maggi obsahuje značné množství chemických dochucovadel a nadbytek soli. Pro lidský organismus je tento produkt méně vhodný. Vyzkoušejte si podobné dochucovadlo připravit doma, ale z libečku lékařského. Postup je jednoduchý a rychlý.

Něco málo o libečku

Libeček lékařský je vzrostlá bylina, která může dorůstat až do výšky dvou metrů. Obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů. Taktéž je známý tím, že čistí krev, pomáhá při dně, působí preventivně proti kardiovaskulárnímu onemocnění, upravuje menstruaci, podporuje funkci ledvin a mnoho dalšího. Mezi hlavní charakteristické znaky této bylinky patří jeho výrazná chuť připomínající maggi. Co se týká sběru, nejlépe uděláte, pokud budete sbírat mladé a jasně zelené lístky, které mají vynikající chuť. Starší lístky bývají mnohdy nahořklé. Ovšem sbírat a uchovávat můžete také stonky. Jak tedy připravit lahodné maggi do polévek nebo do omáček?

Recept na maggi z libečku

Recept na maggi z libečku

Na přípravu maggi nepotřebujete mnoho surovin. Bude stačit, když si připravíte hrnec, tyčový mixér, půl litru vody, větší mísu libečku i se stonky, 2 polévkové lžíce oleje, 1,5 lžičky soli, 1,5 polévkové lžíce čerstvé majoránky. Pokud nemáte čerstvou, může být i sušená.

Libeček nejdříve opláchněte pod tekoucí vodou a najemno ho rozmixujte. Poté ho zalijte odměřenou vodou a po dobu 30 minut jej nechte probublávat. Přibližně dvě minuty před vypnutím sporáku přidejte sůl, majoránku a olej. Poté odstavte ze sporáku, přeceďte přes jemné sítko či sítko, opět zahřejte k bodu varu a maggi nalijte do předem vyvařených sklenic. Zavíčkujte je a postavte dnem vzhůru. Takto připravené dochucovadlo využijete do polévek, ale také do omáček, klidně i do salátů.

Mohlo by Vás zajímat

Ondřejovská hvězdárna
publikováno 11. 5. 2024 autor David Vanda

Poznejte údolí řeky Sázavy a navštivte i nedalekou Ondřejovskou hvězdárnu

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

Angrešt
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení angreštu zajistí bohatou úrodu a sladké plody: Jak a čím hnojit?

zavřít reklamu
×
Reklama