Lahodná cuketová omáčka pod maso či na topinky: Rychlá a delikátní dobrota do zásoby

12. 8. 2023 Nikola Klementová
Lahodná cuketová omáčka pod maso či na topinky: Rychlá a delikátní dobrota do zásoby

Cuketa je delikátní a vděčnou zeleninou, kterou pěstuje mnoho zahrádkářů. Už jste z ní zkoušeli připravit vynikající omáčku na topinky či pod maso?

Těší vás obrovská úroda cuket, a tak přemýšlíte, jak je zužitkujete, abyste si je mohli vychutnat i v zimním období? Mimo toho, že je zamrazíte či přidáte do čalamád, můžete z nich také připravit lahodnou omáčku. Použít můžete zelenou, ale také žlutou cuketu. Díky sterilizaci vám vydrží klidně až do další sezony. Tedy, pokud ji brzy nesníte. 

Úspěšné zavařování tkví ve správné hygieně

Zavařování se bát nemusíte. Aby bylo zdařilé, opravdu velmi dbejte na hygienu. To znamená, aby veškeré povrchy, ale také nádoby, nože, a především sklenice, byly řádně vymyté. A to dokonce i včetně víček a těsnících gumiček. Poté už stačí jen dodržet určitá pravidla při zavařování. Při plnění sklenic se občas stane, že znečistíme jejich hrdlo. I v takovém případě dbejte na to, abyste hrdla utírali čistou a řádně vyžehlenou utěrkou, která takzvaně nepouští chlupy. 

Cuketová omáčka

Připravte si 3 kilogramy cukety, 400 gramů cibule, 650 gramů červené papriky, 300 gramů mrkve, 2,5 kilogramu rajčat (použít můžete po deštích popraskaná rajčata), 200 mililitrů rostlinného oleje, 3 polévkové lžíce soli, 2 polévkové lžíce sladké nebo pálivé papriky, 200 mililitrů octa, 20 kuliček černého pepře, Jednu lžičku tymiánu (kdo nemá rád, ať vynechá), jednu palici česneku a 200 gramů cukru( cukr můžete přidat dle chuti. Někdo má rád sladší omáčku, jiní zase kyselejší). 

cukety

Pokud máte mlýnek, zeleninu mimo cukety namelte, popřípadě vše nastrouhejte. Cuketu nakrájejte na malé kousky. Vezměte si velký hrnec a dejte do něj cukr, sůl, pepř, tymián a olej, poté namletou či nastrouhanou zeleninu. Všechny suroviny v hrnci přivedeme k varu a vaříme 20 minut na mírném ohni. Po uplynulé době přidejte nakrájenou cuketu a vařte dalších dvacet minut. Deset minut před koncem vaření přidejte mletou papriku. Nyní přišel čas na ochutnání. Pokud je směs málo slaná, přidejte sůl. Dle potřeby přidejte také cukr nebo ocet. Po dochucení nalijte do předem vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a umístěte do zavařovacího hrnce. Sterilujeme na 80 °C po dobu 15 minut. Po zavaření nesmí být víčka vypouklá.       

Mohlo by Vás zajímat

Sprchový kout
29. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak docílit toho, aby dveře sprchového koutu byly stále čisté, bez vodního kamene a plísně

Vánoční trhy Praha
30. 11. 2023 Petr Dostál

Nejoblíbenější pražské vánoční trhy? Mírák láká na atmosféru, ale i rozumné ceny

Vánoce
28. 11. 2023 Nikola Klementová

Vyrobte si nádherné a levné vánoční ozdoby, které vykouzlí příjemnou atmosféru a zvládne je každý

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Sezona lipových květů je tu. Pokud máte možnost, vydejte se s…
20. 6. 2023 Nikola Klementová

Recept na lipový sirup z babiččiny kuchařky: Poctivý a vynikající

Jednohubky
25. 11. 2023 Nikola Klementová

4 pomazánky na jednohubky: Vynikající a rychle připravené nejen pro nečekanou návštěvu

Jablečný štrúdl je považován za klasiku, kterou má rád snad…
10. 10. 2023 Nikola Klementová

Jablečný štrúdl ze šlehačkového těsta: Křehká dobrota, která bude do hodiny na stole

Snídaně
21. 11. 2023 Nikola Klementová

3 levné snídaňové pomazánky, které jsou rychlé a dodají potřebnou energii

Bramborák
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit vynikající bramboráky, které nejsou nasáklé tukem? Zkuste jejich vylepšenou verzi

Kdo by neměl rád domácí uzené maso? Snad jen vegetarián. Doma…
29. 1. 2023 Nikola Klementová

Vynikající oběd z jednoho pekáče pro milovníky uzeného masa

zavřít reklamu
×
Reklama