Okurky, papriky a rajčata již pomalu sklízíme, protože léto se nám chýlí ke konci a ranní teploty již nejsou tak vysoké. Pokud tedy přemýšlíte, co s nadbytkem úrody rajčat, vyzkoušejte lahodná nakládaná rajčata, která si můžete vychutnat k masu, zapečené zelenině, zapečeným bramborám a k jiným dobrotám. Postup je jednoduchý a výsledek velmi chutný.
Proč by rajčata neměla chybět v jídelníčku
Rajčata jsou natolik oblíbenou zeleninou, že je pěstuje skoro každý pěstitel. Jsou symbolem léta a mají velmi široké využití, nehledě na to, kolik cenných látek obsahují. Mezi nejvýznamnější vitamíny patří B, C, D a E. Dále obsahují železo, zinek, selen, vápník, kyselinu listovou, fosfor a lykopen. Působí antioxidačně, chrání zrak, ale také srdce. Navíc podporují imunitní systém, zpomalují stárnutí, pomáhají nám v hubnutí a preventivně působí proti osteoporóze. Samozřejmě bude ideální, když si rajčata dopřejete v čerstvé formě, ale i nakládaná rajčata obsahují značné množství prospěšných látek, i když už ne tolik.
Recept na nakládaná rajčata
Připravte si 4 kg rajčat, 1 kg cibule, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1,5 litru vody, 1 PL soli, 3 PL cukru, 60 ml octa. Všechny suroviny dejte do hrnce a pět minut povařte. Nálev ochutnejte, pokud máte raději sladší, přidejte cukr, pokud kyselejší, přidejte pár kapek octa. Mezitím oloupejte cibuli, kterou nakrájíte na půl centimetrové proužky. Ty dejte do míse a zalijte je vroucí vodou. Po dvou minutách vodu vylijte a nakrájejte si rajčata. Můžete je nakrájet na silnější plátky, na čtverečky či je můžete nechat na půlky. Malá rajčátka můžete naplnit do sklenic celá. A pokud nemáte rádi cibuli, zavařte je v nálevu bez ní. Po nakrájení či připravení rajčat je můžete plnit do dobře vymytých sklenic.
Na dno sklenice dejte cibuli, poté rajčata, cibuli, rajčata a poslední vrstvu bude tvořit cibule. Jakmile budete mít naplněné sklenice, zalijte je horkým nálevem. Sklenice zavíčkujte a odložte do zavařovacího hrnce, kde je necháte 20 minut při teplotě 80 °C. Velice lahodná pochoutka, na které si v zimě určitě rádi pochutnáte.