Delikátní nakládaná rajčata do zásoby: Vynikající dobrota například k masu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 03.09.2023 09:47
rajčata v nálevu

Letos se vám podařilo vypěstovat tolik rajčat, že skoro nevíte, co s nimi? Zkuste je naložit. Jak postupovat, aby rajčata vydržela několik měsíců?

Okurky, papriky a rajčata již pomalu sklízíme, protože léto se nám chýlí ke konci a ranní teploty již nejsou tak vysoké. Pokud tedy přemýšlíte, co s nadbytkem úrody rajčat, vyzkoušejte lahodná nakládaná rajčata, která si můžete vychutnat k masu, zapečené zelenině, zapečeným bramborám a k jiným dobrotám. Postup je jednoduchý a výsledek velmi chutný.

Proč by rajčata neměla chybět v jídelníčku

Rajčata jsou natolik oblíbenou zeleninou, že je pěstuje skoro každý pěstitel. Jsou symbolem léta a mají velmi široké využití, nehledě na to, kolik cenných látek obsahují. Mezi nejvýznamnější vitamíny patří B, C, D a E. Dále obsahují železo, zinek, selen, vápník, kyselinu listovou, fosfor a lykopen. Působí antioxidačně, chrání zrak, ale také srdce. Navíc podporují imunitní systém, zpomalují stárnutí, pomáhají nám v hubnutí a preventivně působí proti osteoporóze. Samozřejmě bude ideální, když si rajčata dopřejete v čerstvé formě, ale i nakládaná rajčata obsahují značné množství prospěšných látek, i když už ne tolik.

Recept na nakládaná rajčata

Připravte si 4 kg rajčat, 1 kg cibule, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1,5 litru vody, 1 PL soli, 3 PL cukru, 60 ml octa. Všechny suroviny dejte do hrnce a pět minut povařte. Nálev ochutnejte, pokud máte raději sladší, přidejte cukr, pokud kyselejší, přidejte pár kapek octa. Mezitím oloupejte cibuli, kterou nakrájíte na půl centimetrové proužky. Ty dejte do míse a zalijte je vroucí vodou. Po dvou minutách vodu vylijte a nakrájejte si rajčata. Můžete je nakrájet na silnější plátky, na čtverečky či je můžete nechat na půlky. Malá rajčátka můžete naplnit do sklenic celá. A pokud nemáte rádi cibuli, zavařte je v nálevu bez ní. Po nakrájení či připravení rajčat je můžete plnit do dobře vymytých sklenic.

rajčata a cibule

Na dno sklenice dejte cibuli, poté rajčata, cibuli, rajčata a poslední vrstvu bude tvořit cibule. Jakmile budete mít naplněné sklenice, zalijte je horkým nálevem. Sklenice zavíčkujte a odložte do zavařovacího hrnce, kde je necháte 20 minut při teplotě 80 °C. Velice lahodná pochoutka, na které si v zimě určitě rádi pochutnáte.

Mohlo by Vás zajímat

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

Včely
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Medonosný hmyz zajišťuje bohatou úrodu. Takto ho udržíte na své zahradě

Ondřejovská hvězdárna
publikováno 11. 5. 2024 autor David Vanda

Poznejte údolí řeky Sázavy a navštivte i nedalekou Ondřejovskou hvězdárnu

zavřít reklamu
×
Reklama