Snad všichni chceme být krásní, vitální a zdraví. Bohužel však zázračné pilulky ani předražené krémy nám nepomohou. Lze je spíše vnímat jako podporu pro krásu a zdraví. Co ale zaručeně pomáhá, tak je nejen pohyb, žádný stres, ale také potraviny bohaté na vitamíny, minerály a zrovna tak i na kolagen. V jakých potravinách ho najdeme? A proč bychom ho měli přijímat pravidelně?
Proč je kolagen důležitý
Kolagen je pro naše tělo velice důležitý, neboť jde o nerozpustnou bílkovinu nacházející se ve vazivech, kloubech a chrupavkách. A proč jsme zmínili zrovna ženy nad 45 let? Protože chtějí být krásné a mladistvé dlouhé roky. Avšak je třeba zmínit, že již od dvaceti let bychom měli zvýšit příjem potravin bohatých na tuto bílkovinu. S věkem kolagenu v těle ubývá a my si všímáme nejen třepení nehtů, vlasů, ale později klidně také bolesti kloubů, vrásčité pleti a tak dále.
Mimo zvýšení elasticity pokožky také podporuje správnou funkci střev, paměť, snižuje špatný cholesterol, udržuje pevné kosti a detoxikuje játra. Možná si nyní pokládáte otázku, zda není jednodušší koupit nějaké pilulky, které kolagen obsahují. S takovými produkty bohužel patřičně provětráte peněženku. Navíc je mnohem lepší, jak z pohledu peněž, tak i zdraví, když si kolagen dopřejete v přírodní formě, tedy v potravinách.
V jakých potravinách najdeme kolagen
Ze všeho nejdříve začneme u vitamínu C. Ten totiž podporuje tvorbu kolagenu v těle. Opět však není nutné, abyste běželi do lékárny pro kyselinu askorbovou, kterou tělo nezužitkuje všechnu. Vyzkoušejte raději domácí vitamín C. Nebo tomu podobné. Dále, a to pravidelně, pojídejte vývar z kostí, ideálně z hovězích kostí. Jedná se o nejlepší zdroj, díky kterému tuto bílkovinu doplníte. A čím déle vývar budete táhnout, tím více kolagenu získáte.
Určitě je dobré vědět, že i maso obsahuje aminokyseliny, ale také zmíněný kolagen. Proto si ho neodpírejte. Nejezte ho mnoho, ale v doporučeném množství ano. Dále je obsažený také v luštěninách, oříškách, vejcích, především pak v bílku, který podporuje tvorbu kolagenu. Mimo toho si dopřejte také bobulovité ovoce, citrusy a tučné ryby, a to alespoň dvakrát týdně.
Zelenina, kterou byste si měli dopřát
Mezi zeleninu, která vám pomůže s tvorbou přirozeného kolagenu, patří především rajčata, červené papriky, zelí, kapusta, lilek, špenát a čekanka. Veškerá zelenina vyniká vysokým obsahem antioxidantů, minerálních látek a vitamínu C, které chrání pokožku před volnými radikály a podporují tvorbu kolagenu. Každodenní součástí jídelníčku by proto měla být miska plná zeleniny. Nezapomínejte ji zakápnout kvalitním olejem, a to pro lepší vstřebatelnost živin.