Pyróza neboli pálení žáhy je charakterizováno bolestmi v okolí žaludku a za dolním okrajem hrudní kosti, které mnohdy postupují až do krku. Kyseliny obsažené v žaludku se vrací do jícnu, a tak vznikají nepříjemné pocity často spojované a popisované jako pálení žáhy. S tímto onemocněním se však také často pojí gastritida. Jejím původcem je nejčastěji bakterie zvaná Helicobacter pylori, která je taktéž viníkem refluxní choroby, jako je pálení žáhy a další. Zprvu se jedná o příznaky, které možná vyřešíte sami, ale jakmile se situace zvrtne a často pociťujete palčivé bolesti žaludku, nechutenství či snad zvracíte, neprodleně navštivte svého ošetřujícího lékaře. Ovšem od obsáhlých potíží můžete bojovat preventivně, a to pomocí starověké potraviny.
Helycobacter pylori
Říká se, že po padesátce má gastritidu každý druhý. Nutno však ale dodat, že výše zmíněnou bakterii má v zažívacím traktu každý z nás. Potíže nastanou v té době, kdy se bakterie přemnoží. A tato situace nastává kvůli nevhodné stravě, kdy pojídáme příliš mnoho sladkého či sacharidů. Ovšem velkou roli hraje také stres, alkohol a užívání některých léku. Tak žaludek oslabujeme a bakteriím poskytujeme živné pole. Často se ale také stává, že se H. pylori jednoduše nakazíme skrze kontaminované potraviny nebo vodou.
Pomůže starověká potravina
Abyste svůj zažívací trakt udrželi i po padesátce zdravý, odlehčete svůj jídelníček. Pokud si rádi dopřáváte alkohol, popíjejte ho pouze občas. Také striktně omezte sladké, pečivo a smažené produkty. Snažte se jíst luštěniny, čerstvou zeleninu, ovoce a pijte dostatečné množství obyčejné vody. Hýbejte se a pijte bylinkové čaje. Mimo toho je také známo, že s pálením žáhy, před gastritidou nebo při nevolnostech a přemnožení výše zmíněné bakterie, může pomoci obyčejné lněné semínko.
Působení lněného semínka na pálení žáhy
Po namočení semínka vzniká takzvaný sliz, který po pozření ulpí na sliznici a umožní zažívacímu traktu lepší regeneraci, ale také jej léčí a chrání. Tím přispívá ke zmírnění pálení žáhy, ale také pomáhá pří výše zmíněných potížích. Mimo jiné lněné semínko obsahuje omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, hořčík, vápník, železo, vitamin B1, B6 a kyselinu listovou.
Jak lněné semínko užívat
Lněné semínko užívejte nejlépe v syrové formě. Je ale potřeba ho nejdříve rozemlít nebo nadrtit, aby střeva byla schopná absorbovat co nejvíce prospěšných látek. Nadrcené lněné semínko si dopřejte například v jogurtu či v müsli. Dopřát si je můžete také v salátu, a to v zeleninovém nebo ovocném. Mají totiž vynikající oříškovou chuť. Dále je můžete použít do pečiva či moučníků a dále.