Pálení žáhy a bakterie ze střev způsobující zánět lze odstranit pomocí starověké potraviny

autor Nikola Klementová publikováno 30.01.2024 06:45
Pálení žáhy

Pálení žáhy a žaludeční potíže trápí nejednoho z nás. Často se však stává, že vzniklé potíže řešíme chvilkovou dietou či na ně nehledíme vůbec. To je však škoda, neboť potíže lze řešit velmi jednoduše přírodními prostředky.

Pyróza neboli pálení žáhy je charakterizováno bolestmi v okolí žaludku a za dolním okrajem hrudní kosti, které mnohdy postupují až do krku. Kyseliny obsažené v žaludku se vrací do jícnu, a tak vznikají nepříjemné pocity často spojované a popisované jako pálení žáhy. S tímto onemocněním se však také často pojí gastritida. Jejím původcem je nejčastěji bakterie zvaná Helicobacter pylori, která je taktéž viníkem refluxní choroby, jako je pálení žáhy a další. Zprvu se jedná o příznaky, které možná vyřešíte sami, ale jakmile se situace zvrtne a často pociťujete palčivé bolesti žaludku, nechutenství či snad zvracíte, neprodleně navštivte svého ošetřujícího lékaře. Ovšem od obsáhlých potíží můžete bojovat preventivně, a to pomocí starověké potraviny. 

Helycobacter pylori

Říká se, že po padesátce má gastritidu každý druhý. Nutno však ale dodat, že výše zmíněnou bakterii má v zažívacím traktu každý z nás. Potíže nastanou v té době, kdy se bakterie přemnoží. A tato situace nastává kvůli nevhodné stravě, kdy pojídáme příliš mnoho sladkého či sacharidů. Ovšem velkou roli hraje také stres, alkohol a užívání některých léku. Tak žaludek oslabujeme a bakteriím poskytujeme živné pole. Často se ale také stává, že se H. pylori jednoduše nakazíme skrze kontaminované potraviny nebo vodou.

Lněná semínka

Pomůže starověká potravina

Abyste svůj zažívací trakt udrželi i po padesátce zdravý, odlehčete svůj jídelníček. Pokud si rádi dopřáváte alkohol, popíjejte ho pouze občas. Také striktně omezte sladké, pečivo a smažené produkty. Snažte se jíst luštěniny, čerstvou zeleninu, ovoce a pijte dostatečné množství obyčejné vody. Hýbejte se a pijte bylinkové čaje. Mimo toho je také známo, že s pálením žáhy, před gastritidou nebo při nevolnostech a přemnožení výše zmíněné bakterie, může pomoci obyčejné lněné semínko. 

Působení lněného semínka na pálení žáhy

Po namočení semínka vzniká takzvaný sliz, který po pozření ulpí na sliznici a umožní zažívacímu traktu lepší regeneraci, ale také jej léčí a chrání. Tím přispívá ke zmírnění pálení žáhy, ale také pomáhá pří výše zmíněných potížích. Mimo jiné lněné semínko obsahuje omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, hořčík, vápník, železo, vitamin B1, B6 a kyselinu listovou.  

Jak lněné semínko užívat

Lněné semínko užívejte nejlépe v syrové formě. Je ale potřeba ho nejdříve rozemlít nebo nadrtit, aby střeva byla schopná absorbovat co nejvíce prospěšných látek. Nadrcené lněné semínko si dopřejte například v jogurtu či v müsli. Dopřát si je můžete také v salátu, a to v zeleninovém nebo ovocném. Mají totiž vynikající oříškovou chuť. Dále je můžete použít do pečiva či moučníků a dále. 

Mohlo by Vás zajímat

Algarve
publikováno 16. 2. 2024 autor Aleš Mohr

Kam v zimě za sluníčkem a teplem? Algarve jasná volba

Waldviertelská železnice
publikováno 15. 2. 2024 autor Petr Dostál

Za zábavou i za poznáním po rakouské úzkokolejce

Bramborová polévka
publikováno 21. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Připravte si poctivou bramboračku, která voní česnekem, zahřeje a pochutnáte si

zavřít reklamu
×
Reklama