Jak pěstovat pivoňky, aby bujně kvetly? Vyhněte se chybám a následujte 5 pěstitelských rad

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 12.03.2024 07:15
Pivoňky

Vznešené rostliny, které zdobí zahrady již desetiletí, potěší nejen květy, ale také vůní. Jak pěstovat pivoňky, aby bohatě kvetly?

Pivoňky byly dříve považovány za symbol cti, ale také bohatství. V dnešní době si jich ceníme především pro jejich úžasnou dekorační vlastnost. Co se týká pěstování pivoněk, nejsou nikterak náročné na péči. Stále je však dobré vědět, jak přesně o ně pečovat, aby vás těšily desítky let a bohatě kvetly. Pusťme se společně do pěstování. 

Výsadba pivoněk

Než začneme s pěstováním, prozradíme vám, jak na jejich správnou výsadbu. Ze všeho nejdříve vyberte správné místo. Jelikož pivoňky nesnesou přesazování, na umístění berte velký zřetel. Místo by mělo být chráněno před větrem, neboť by se stonky s květy mohly polámat. Obecně rostlinám vyhovuje slunné místo, výživná a dokonale propustná mírně kyselá půda. 

Pivoňky

Také preferují vlhké prostředí, ale ne příliš, to by zahynuly. Výsadbová jáma by měla být široká i hluboká 50 cm. Na dno doporučujeme umístit drenážní vrstvu, například štěrk. Na něj smíchejte kvalitní substrát a kompost. Poté posaďte pivoňku na připravený substrát. A to tak, aby pupeny nacházející se nad mohutnými kořeny byly maximálně tři cm pod zemí. U dřevitých vysazujeme alespoň 10 až 15 cm pod povrch.  

Zálivka po vysazení pivoněk

Pokud pivoňky vysadíte nyní, zalévejte je pravidelně, než se pořádně ujmou. Poté je zalévejte podle počasí. V případě dlouhotrvajícího sucha rostliny zalévejte pravidelně dešťovou vodou. Po výsadbě pivoněk na podzim rostlinu prolijte, pak už stačí dvakrát až třikrát zalít. 

Jak pěstovat bylinné a dřevité pivoňky

Bylinné pivoňky patří mezi nejoblíbenější. Dosahují výšky až jednoho metru a dožívají se 30 až 40 let. U těchto druhů nezapomínejte vysazovat mělce, neboť byste mohli negativně ovlivnit tvorbu květů. Dřevité pivoňky jsou velice dominantní, protože mohou dorůst až do výšky dvou metrů a do šířky taktéž. 

Pivoňky

Je tedy vhodné pro ně připravit dostatečně velký prostor. A oproti bylinným pivoňkám, se ty dřevité dožívají až úctyhodných 100 let. Naprosto úžasné, proto si zaslouží správnou péči. Co se týká kvetení, po výsadbě se prvních květů dočkáte tak za rok až dva, bujnější květenu čekejte až třetím rokem. A to od dubna až do červa. 

Jak pivoňky hnojit 

Pivoňky doporučujeme hnojit vždy na jaře, abyste podpořili jejich bujné kvetení. Použít můžete speciální hnojivo pro trvalky. Mimo jiné můžete také přihnojit popelem, ale i uzrálým kompostem. Ten stačí rozhodit na záhon. Vhodná hnojiva jsou ta, která obsahují dusík, draslík a fosfor. A abychom nezapomněli, květy bylinných pivoněk jsou poměrně těžké, a proto se vyplatí je svazovat do trsů. Jakmile květy odkvetou, a to i u těch dřevitých, odstřihněte je.  

Mohlo by Vás zajímat

Banány
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak připravit hnojivo z banánových slupek, které má nyní bohaté využití? Připravte ho správně

Loutky
publikováno 9. 5. 2024 autor Petr Dostál

Vraťte se do dětství: festival loutek i návrat do minulosti

Škoda Vision Gran Turismo
publikováno 9. 5. 2024 autor David Vanda

Škoda Vision Gran Turismo: Škoda vyvinula speciální elektrický vůz pro Gran Turismo

zavřít reklamu
×
Reklama