Jak na pěstování šalvěje: Pro bohaté a zdravé olistění vyžaduje správnou péči již od základu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 16.04.2024 07:15
Šalvěj

Šalvěj lékařská by měla mít místo v kuchyni u každého z nás. Není jen léčivá, ale lze ji také využít jako vynikající koření například na grilované maso. Proto se šalvěj naučte správně pěstovat, ať jí máte dostatek.

Šalvěj patří mezi nejpočetnější rostliny z čeledi hluchavkovitých, neboť existuje více než 1000 druhů. Avšak na našich zahradách nejčastěji pěstujeme šalvěj lékařskou nebo šalvěj hajní a dalších několik málo druhů. Moje babička vždy říkala: Pití šalvěje vynahradí deset doktorů. Bezpochyby měla pravdu. O tom svědčí i její pevný zdravotní stav a mozek ve velice dobré kondici. Vypěstujte si i vy dobrou a zdravou šalvěj lékařskou a upevněte své zdraví. Jak na její správné pěstování? 

Pěstování šalvěje

Šalvěj lze pěstovat ze semen, ale také ze zakoupených sazenic. S předpěstováním začínáme nejlépe na konci února či začátkem března. Semínka se vysévají do výsevního substrátu, který obohatíme o trochu písku. Ty poté lehce pokryjete substrátem a postřikem zavlažujete. Vzešlé rostlinky se poté dvakrát přepichují. Vzešlé sazenice vysazujeme na záhon až v druhé polovině května.

Šalvěj

Pokud budete chtít, šalvěj můžete vypěstovat přímým výsevem. A to od dubna do června. Semena vyséváme cca 2 cm hluboko, do řádků 60 cm od sebe. Zeminu udržujte vlhkou a jakmile rostlinky vyklíčí, vyjednoťte je na vzdálenost přibližně 40 cm. Nejjednodušší pěstování ale bude, pokud koupíte sazenice. Ty volte od českých pěstitelů, neboť jsou pěstované v hlinitopísčité půdě a jsou zvyklé na naše podmínky.

Kam šalvěj vysadit

Šalvěj není náročná na péči. Vlastně nepotřebuje skoro žádnou péči. Stačí ji zajistit dokonale propustnou hlinitopísčitou půdu a dostatečně prosluněné stanoviště. Zeminu tedy nejlépe vylehčete pískem, klidně i perlitem. Jedná se o základní krok, díky kterému bude prospívat. Místo tedy volte na jižní straně, kde rostlina bude chráněna před průvanem. Mladé rostlinky pravidelně zalévejte, aby nevyschly. Jakmile rostlina zesílí, zálivku omezte. Vyhovuje jí spíše sušší zemina. Konce výhonů také nezapomínejte pravidelně zaštipovat, abyste podpořili kompaktní tvar keře a rozvětvení.   

Zazimování a hnojení šalvěje

Pokud plánujete pěstování v nádobách, přes zimní období šalvěj zazimujte. Ukryjte ji do chladné a světlé místnosti. Například do garáže, kočárkárny a tak dále. Nezapomeňte ji v zimě občas zalít, ať nevyschne. Šalvěj na záhonech můžete s přicházejícím podzimem seříznout na 20 cm a přikrýt chvojím. Starší rostliny v našich podmínkách bez obav přezimují. Na jaře pak ostříhejte suché větvičky. Podpoříte tak nejen rozvětvení, ale i zdraví rostliny. Na podzim ji také můžete přihnojit hnojivem bohatým na draslík a fosfor. Na jaře vám bude vděčná za kopřivové hnojivo

Mohlo by Vás zajímat

Aloe vera
publikováno 1. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Proč listy aloe vera žloutnou a měknou a jak rostlinu zbavit potíží

Versailles
publikováno 28. 4. 2024 autor Aleš Mohr

Zámek ve Versailles: Honosné sídlo královského rodu

Muškáty
publikováno 27. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Co s muškáty v dubnu? Začněte je již pomalu připravovat, aby vám v létě dělaly radost

zavřít reklamu
×
Reklama