Knoflíková kapradina: Jak ji pěstovat, aby zdobila domácnost?

fotografie autora Petr Dostál publikováno 19.02.2024 07:00
Knoflíková kapradina

Knoflíková kapradina je jedna z nejkrásnějších pokojových rostlin. Tato rostlina vydrží stále zelená a oživí jakýkoliv ponurý kout nebo koupelnu v každém domě či bytě.

Knoflíková kapradina má jemné, kulaté lístky, které jí dodají netradiční a zajímavý vzhled. Tato kapradina k nám přišla z Nového Zélandu a každý domov obohatí svými velmi decentními lístky. Je vhodná téměř do jakéhokoliv interiéru. Péči o knoflíkovou kapradinu s přehledem zvládne každý začátečník.

Jak pěstovat knoflíkovou kapradinu

Knoflíková kapradina přežije i v interiérech, ve kterých se jiným rostlinám nedaří. Nakombinujte ji s jinými stálozelenými rostlinami a vytvořte si doma dokonalou lesní atmosféru. Knoflíkové kapradině velmi svědčí rozptýlené světlo nebo polostín. Rostlina je citlivá na změny teplot. Ideální teplota, ve které se jí daří je mezi 15 až 25 °C. Nemá ráda přemokření. Stačí jí jen skromná zálivka. Má ráda stálou vlhkost. Proto zalévejte menším množstvím vody a častěji.

Chraňte citlivé listy knoflíkové kapradiny

Knoflíková kapradina má velice křehké listy. Proto je vhodné, aby byla na místě, kde se jí nebude nikdo dotýkat. Listy tak mohou velmi rychle opadat. A jakou zvolit pro knoflíkovou kapradinu zeminu? Vyhovuje jí spíš kyselá a lehká půda. Můžete si pořídit zeminu, která je určena přímo pro kapradiny. Nezapomeňte ani na hnojivo pro pokojové rostliny. Přihnojujte ji od jara až do podzimu, a to každé tři týdny. Pokud máte v bytě přes zimu více než 18 °C, kapradinu pravidelně roste pomocí rozprašovače.

Knoflíková kapradina

Jak rozmnožovat knoflíkovou kapradinu

Když se rostlině na spodní straně listů objeví hnědá skvrnka, ke schopna se rozmnožovat. Množí se výtrusy. Rozmnožit ji lze vegetativně, tedy dělením vyzrálých výhonů. Knoflíkovou kapradinu přesazujte každý rok a nezapomeňte na drenáž, kterou umístěte na dno květináče. Použít můžete například kamínky.

Pozor na škůdce a choroby knoflíkové kapradiny

Pokud se na rubu listu objeví pravidelné hnědé tečky nebo čárky, příčinou je puklice. Jestliže vám začnou žloutnout, hnědnout a opadávat listy, příčinou je příliš suchý vzduch. Přesuňte rostlinu z blízkosti radiátorů. V případě, kdy vám zblednou listy, které zároveň velmi pomalu rostou, má kapradina pravděpodobně málo živin. Začněte ji více hnojit.

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice
publikováno 4. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Účinný postřik proti plísni a škůdcům na rostlinách připravte dřív, než vysadíte sazenice na záhon

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

Mustang
publikováno 30. 4. 2024 autor David Vanda

Limitovaná edice Fordu Mustang oslaví 60 let výročí modelu

zavřít reklamu
×
Reklama