Jak omladit orchidej: S tímto jednoduchým postupem vám pokvete i stará rostlina

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 23.02.2024 07:15
Orchidej

Pěstování orchidejí vám není cizí? Ale co dělat se starými rostlinkami, které byste nejraději vyhodili? Dopřejte jim omlazující řez, díky kterému s největší pravděpodobností pookřejí a opět pokvetou.

Orchideje patří k exotickým květinám, které není složité pěstovat. Tedy, především pak druh zvaný Phalaenopsis, který také patří mezi nejpěstovanější. Při pěstování je velice důležité dodržet správné umístění, neboť orchidej nesnese přímé sluneční paprsky. A taktéž je důležité dodržet správnou zálivku, kterou provádíme přibližně jednou za 10 dní. Zapomínat bychom neměli ani na pravidelné hnojení. Od jara do podzimu hnojíme jednou za dva týdny. V zimním období stačí jednou měsíčně. Jak ale rozkvést již starou orchidej, která delší čas nekvete?

Omlazení pomůže k bohatému kvetení

Zmlazovací řez sice znamená hluboký zásah do rostliny a mnohdy i do jejího kořenového systému. Jelikož jsou zdravé kořeny u orchidejí velice důležité, odstranění nemocných či odumřelých částí bude podstatné. Řez budeme provádět vydezinfikovanými nůžkami. Dále si připravte aktivní uhlí nebo skořici. Ovšem i nový substrát.

Zdravé kořeny orchideje

Buď koupíte přímo určený pro orchideje, nebo smícháte borovou kůru s rašeliníkem. Na dno květináče umístěte drenážní vrstvu, například polystyren. Voda na zálivku nebude potřeba, neboť rostlinu necháte týden bez vody. A až po uplynulé době poskytnete orchideji koupel. To znamená, že ji i s květináčem postavíte do dešťové nebo odstáté vody a po hodině ji vyjmete, necháte okapat a vrátíte na své místo.

Omlazující řez orchideje

Postup omlazení orchideje je jednoduchý. Rostlinu vyjměte z obalu a opatrně odstraňte kůru nebo substrát. Nyní si prohlédněte kořeny a všechny ty, které jsou hnědé, zahnívají či jsou úplně suché, nemilosrdně odstraňte. Myslet byste měli na to, že nějaký kořen musí zůstat, aby rostlinka přežila. Poté si vezměte černé uhlí nebo skořici a všechny rány zasypejte. Skořice působí jako stimulátor růstu a zároveň zabrání napadení škůdci.

Rýže

Zasaďte orchidej do substrátu a vezměte si lahev s rozprašovačem. Naplňte ji odstátou vodou a poroste její listy. Po jednom týdnu smíchejte 4 lžíce rýže a 400 ml odstáté vody. Rýži nechejte hodinu odstát, promíchejte a poté orchidej do tekutiny postavte. Tento krok je jistě udivující, ale živiny, minerály a další látky podpoří orchidej v růstu a kvetení.

Mohlo by Vás zajímat

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

Brzdy
publikováno 15. 5. 2024 autor David Vanda

Automatický brzdový systém bude do roku 2029 povinnou výbavou všech aut v USA, hlásí tamní úřady

zavřít reklamu
×
Reklama