Jak přesadit tlustici: Vhodný termín je již nyní, ale pozor na chyby, které ji zahubí

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 01.03.2024 07:15
Tlustice

Tlustice patří mezi nenáročné a velice oblíbené pokojové rostliny. Proto je vhodná i pro zaneprázdněné nebo začínající pěstitele. Pokud ji máte již delší čas, bude dobré tlustici přesadit. Jak na to, aby vám nezahynula?

Tlustice neboli Crassula je v našich domácnostech pěstovaná nejčastěji. Pokud jí poskytnete správné podmínky, bude vás těšit dlouhé roky. Někteří zkušenější pěstitelé z tlustice tvoří i krásnou bonsaj. Jak ji budete pěstovat, již záleží pouze na vás. Jedno je ale jisté, a to je, že jí musíme dopřát nejen správnou péči, ale také přesazení. Kdy se provádí a jak na něj?

Kdy přesazovat tlustici

V případě, že rostlině zajistíte správné podmínky, nebudete ji vystavovat temnu, chladu, mrazu a průvanu, bude se jí dařit. Navíc se také začne více rozrůstat. Je však potřeba se vyhnout chybám, kterých se někteří pěstitelé dopouští. Jednou z chyb je, že tlustici přesazují každý rok. To však ale rostlina nesnese. Ideálně ji přesaďte v té době, kdy ji bude malý květináč. Přibližně jednou za dva až tři roky. Čas pro přesazení je právě nyní, na konci zimy nebo na počátku jara.

Tlustice

Substrát pro tlustici

Další chybou je špatně zvolený substrát. Obyčejný zahradnický substrát či ten pro pokojové rostliny není vhodný. Zvolit byste měli speciální pro sukulenty. Navíc, čím rostlinu velice potěšíte, tak je substrát pro sukulenty smíchaný s pískem. Zemina bude dokonale vzdušná a odvodněná. V těžkém substrátu by vám zahynula. Také určitě nezapomínejte na drenážní vrstvu, která kořeny ochrání před hnilobou. Například štěrk nebo keramzit.

Výběr květináče pro tlustici

Květináč pro tlustici nesmí být příliš velký. Klidně může být i nějaký mělčí. Květináč tedy zvolte jen o přibližně tři centimetry větší, než ve kterém byla umístěna doposud. Je také potřeba říci, abyste rostlinu před přesazováním alespoň dva dny nezalévali. Jakmile bude substrát proschlý, pusťte se do práce. Tlustici vytáhněte z květináče a prohlédněte její kořeny. Ty, které zahnívají, odstřihněte. Do květináče nasypejte drenážní vrstvu, umístěte rostlinu a přidejte substrát smíchaný s pískem.

Tlustice

Jak hnojit tlustici

Od jara do podzimu je také vhodné tlustici přihnojovat. A to nejlépe tekutými hnojivy pro sukulenty. Živiny aplikujte jednou za čtrnáct dnů. Od podzimu do jara hnojení vynecháme. Kdybychom přihnojovali i v tomto období, rostlině by rostly slabé a vytažené výhony. Věděli jste, že má tlustice blahodárné účinky? Pokud se jí v zimě nebude výrazně dařit, můžete ji přihnojit slabým roztokem z popela.

Mohlo by Vás zajímat

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Rebarbora
publikováno 10. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Co s květy rebarbory? Vylamovat, nebo nevylamovat? A jak reveň hnojit

Dostihy
publikováno 10. 5. 2024 autor Petr Dostál

Koňské dostihy nebo ochutnávka ve sklípku. Neděle bude plná akcí a kultury

zavřít reklamu
×
Reklama