Jak odstranit zápach z psí tlamy? Někdy je příčina banální, jindy vážná – zjistěte ji

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 04.02.2024 09:00
Pes

Nepříjemný zápach z tlamy vašeho psího mazlíčka vás může varovat před několika problémy. Odstraňte ho v několika krocích a zajistěte pro svého miláčka opět svěží dech.

Pokud vašemu pejskovi zapáchá z tlamy, může ho většinou trápit zubní kámen, ale také záněty dásní, bakteriální onemocnění nebo nevhodná strava. Změřte se na problémy vašeho miláčka a zjistěte, co mu znepříjemňuje život. Problém může dokonce ohrozit jeho život a je dost zásadní, abyste se zbavili jeho příčiny.

Zubní kámen

Ve většině případů způsobuje zápach z psích úst nepříjemný zubní kámen, který dokáže pejskovi pěkně zkomplikovat život. Proto by měli psi konzumovat kvalitní tvrdou stravu, která jim pomáhá odstraňovat zubní plak. Také byste se měli postarat o řádné čištění chrupu vašeho pejska. V zubním plaku a v zubním kameni se šíří baktérie, které mohou zaplavit celé jeho tělo a způsobit mu nezvratné komplikace.

Psí tlama

Zánět dásní

Zkontrolujte, zda nemá váš pes na zubech zubní kámen a také zkontrolujte stav jeho dásní. Pokud jsou zarudlé a bolestivé, pravděpodobně váš pes trpí zánětem dásní, který způsobuje zápach z jeho tlamy. Poznáte to i tak, že váš pes odmítá žrát, nechce si hrát s hračkami a každý dotek ho očividně bolí. V tomto případě neprodleně navštivte veterináře. Zápach z tlamy vašeho psího miláčka může signalizovat i jiná a závažná onemocnění. Jde například o cukrovku nebo o onemocnění žaludku.

Jak odstranit zubní kámen

Pořiďte svému pejskovi syrové kosti na žvýkání. Tímto způsobem si svůj chrup dokonale vyčistí a zbaví se nepříjemného zubního kamene. Můžete pro něj pořídit i dentální pamlsky. Při jejich žvýkání si pejsek svůj chrup také dokonale vyčistí. V těchto pamlscích najdeme skořici nebo hřebíček, který pejskovi pomůže ke svěžímu dechu. Svěží psí dech pomáhají udržet i zelené rostliny, a to díky obsaženému chlorofylu. Proto pejskovi občas dopřejte dobrotu ve formě zeleného salátu. Denně svému pejskovi dopřejte lžičku kokosového oleje. Nejen, že podpoří zdraví zubů vašeho miláčka, ale také zlepšuje imunitu, metabolismus a trávení.

Mohlo by Vás zajímat

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

zavřít reklamu
×
Reklama