Jak můžete v domácnosti využít slupky od banánů: Hnojivo a pleťová maska není jediné využití

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 08.02.2024 07:15
Banány

Banánová slupka se vám může zdát jako naprosto nevyužitelný odpad, ale opak je pravdou. Banánové slupky s sebou nesou spoustu benefitů, které můžeme využít například v kosmetice nebo v péči o rostliny.

Banány mají antioxidační a protirakovinné účinky. Slupky v žádném případě nevyhazujte do koše, ale použijte je k péči o vaše zdraví nebo dokonce k leštění stříbra. Banánová slupka obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a také důležitých antioxidantů. Banánové slupky mají i antibakteriální účinky, proto je můžete využít třeba na komáří píchnutí.

Hnojivo pro květiny

Jak použít banánové slupky jako hnojivo na květiny? Slupky nakrájejte na malé kousky a přidejte je do hlíny. Nebo můžete vložit banánovou slupku o sklenice a zalít vodou. Sklenici uzavřete a nechte stát přes noc. Vzniklým roztokem potom můžete zalévat květiny. Nejlepší však ale bude, pokud slupku nasušíte a smícháte s vodou.

Orchidej

Vyrobte si výživnou masku

Maska z banánové slupky redukuje vrásky a naši pleť dokonale vyživuje a hydratuje. Dokonce dokáže zesvětlit pigmentové skvrny na obličeji a hojí akné. Udělejte si třikrát do týdne masáž obličeje banánovou slupkou. Ideálně by měla trvat asi 15 minut. Výživnou masku na obličej si vyrobíte tak, že banánovou slupku rozmixujete společně s kokosovým mlékem, aplikujete ji na obličej, necháte ji 20 minut působit a smyjete ji.

Ošetřete si komáří štípance

Nepříjemné komáří štípance dokážou nepříjemně svědit a nutí vás, abyste se neustále škrábali. Tohoto svědění vás velmi účinně zbaví banánová slupka. Podrážděné místo masírujte banánovou slupkou asi 5 minut, nechte chvilku působit a místo opláchněte vodou. Látky z banánové slupky zredukují také otok a zarudnutí kůže.

Komár

Vyleštěte své stříbro

Slupka od banánů funguje také jako zaručená leštička stříbra. Stříbro jednoduše potřete slupkou od banánů a následně ho vyleštěte čistým a suchým hadříkem. Z banánové slupky si můžete vyrobit také účinnou leštěnku. Slupky rozmixujte a přidejte k nim lžíci vody. Vzniklou kašičku nanášejte hadříkem na předměty, které chcete vyleštit a doleštěte je.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Dostihy
publikováno 10. 5. 2024 autor Petr Dostál

Koňské dostihy nebo ochutnávka ve sklípku. Neděle bude plná akcí a kultury

zavřít reklamu
×
Reklama