Rýže je vskutku vynikající potravina, se kterou lze v kuchyni kouzlit na mnoho způsobů. Každá správná hospodyňka či šikovný kuchař má svůj oblíbený postup či recept, jak si rýži vychutnat. Ať už z ní uvaříte nákyp, kaši, rizoto nebo ji přidáte jako přílohu k masu či zelenině, jedno zůstává neměnné. A to je, že byste před uvařením měli rýži zbavit všech toxinů.
Rýže z pohledu zdraví
Nutriční obsah rýže je velice pestrý. Navíc se jedná o produkt, který můžeme podávat malým dětem jako první potravinu. Co se týká obsahu rýže, najdeme v ní bílkoviny a vlákninu, ale také hořčík, vápník, mangan, fosfor, selen, draslík, železo a zinek. Dále také vitamíny skupiny B, E a K. Nejvíce vitamínu B je však v nečištěné rýži, tedy v té hnědé nebo v rýži, která není zbavena slupek. O rýži lze také říci, že pozitivně ovlivňuje krevní tlak, cukr v krvi a doporučuje se i diabetikům.
Podporuje trávení a celkové zdraví trávicího ústrojí. Bílá rýže je také skvělá při průjmech. Bohužel je však také známo, že rýže obsahuje značné množství arsenu. Za jeho přítomnost však většinou může způsob pěstování. Jelikož se rýže pěstuje na zaplavených polích, rostliny snáze absorbují karcinogenní sloučeniny přirozeně se vyskytující v půdě. Bohužel dlouhodobé působení arsenu na lidský organismus způsobuje srdeční choroby a mnoho jiných a vážnějších zdravotních neduhů.
Jak uvařit rýži bez toxinů
Nejlepší řešení, které nám pomůže odstranit arsen z rýže, je namáčení. Ať už vaříte jakoukoli rýži, den před vařením ji namočte do mísy s vodou. Druhý den vodu slijte, rýži propláchněte a vysypte ji do hrnce. Přidejte větší množství vody a čtyři minuty povařte. Poté odstavte ze sporáku, slijte vodu a propláchněte. Poté ji umístěte opět do hrnce, nejlépe do nepřilnavé pánve s pokličkou, přidejte vroucí vodu a vařte do změknutí.