Jak správně a jednoduše zbavit rýži všech toxinů, než si na ní pochutnáte

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 26.07.2023 05:00
rýže

Rýže patří mezi suroviny, které pravidelně připravujeme jako přílohu k masu, ale také k zelenině. Víte ale, že obsahuje značné množství toxinů?

Rýže je vskutku vynikající potravina, se kterou lze v kuchyni kouzlit na mnoho způsobů. Každá správná hospodyňka či šikovný kuchař má svůj oblíbený postup či recept, jak si rýži vychutnat. Ať už z ní uvaříte nákyp, kaši, rizoto nebo ji přidáte jako přílohu k masu či zelenině, jedno zůstává neměnné. A to je, že byste před uvařením měli rýži zbavit všech toxinů. 

Rýže z pohledu zdraví

Nutriční obsah rýže je velice pestrý. Navíc se jedná o produkt, který můžeme podávat malým dětem jako první potravinu. Co se týká obsahu rýže, najdeme v ní bílkoviny a vlákninu, ale také hořčík, vápník, mangan, fosfor, selen, draslík, železo a zinek. Dále také vitamíny skupiny B, E a K. Nejvíce vitamínu B je však v nečištěné rýži, tedy v té hnědé nebo v rýži, která není zbavena slupek. O rýži lze také říci, že pozitivně ovlivňuje krevní tlak, cukr v krvi a doporučuje se i diabetikům. 

pěstování rýže

Podporuje trávení a celkové zdraví trávicího ústrojí. Bílá rýže je také skvělá při průjmech. Bohužel je však také známo, že rýže obsahuje značné množství arsenu. Za jeho přítomnost však většinou může způsob pěstování. Jelikož se rýže pěstuje na zaplavených polích, rostliny snáze absorbují karcinogenní sloučeniny přirozeně se vyskytující v půdě. Bohužel dlouhodobé působení arsenu na lidský organismus způsobuje srdeční choroby a mnoho jiných a vážnějších zdravotních neduhů.

Jak uvařit rýži bez toxinů

Nejlepší řešení, které nám pomůže odstranit arsen z rýže, je namáčení. Ať už vaříte jakoukoli rýži, den před vařením ji namočte do mísy s vodou. Druhý den vodu slijte, rýži propláchněte a vysypte ji do hrnce. Přidejte větší množství vody a čtyři minuty povařte. Poté odstavte ze sporáku, slijte vodu a propláchněte. Poté ji umístěte opět do hrnce, nejlépe do nepřilnavé pánve s pokličkou, přidejte vroucí vodu a vařte do změknutí.  

Mohlo by Vás zajímat

Rybíz
publikováno 26. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Jak prořezat rybíz: Díky správnému postupu zajistíte bohatou úrodu a zdraví keřů

Bílé ubrusy
publikováno 25. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí prostředky, které spolehlivě vybělí ponožky, spodní prádlo, ale i záclony

BMW X5
publikováno 26. 2. 2024 autor Petr Dostál

Nové automobily jsou čím dál méně vhodné pro evropské silnice

zavřít reklamu
×
Reklama