Jak zavařit přebytek cuket: 2 recepty, které jsou jednoduché a výsledek je lahodný

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 05.09.2023 06:45
cukety

Nastal čas, kdy sklízíme okurky, papriky, rajčata, ale také cukety. Pokud máte letos bohatou úrodu cuket, zavařte je, abyste si je mohli vychutnat i v zimě.

Nikdo z nás nepochybuje o tom, že cukety patří mezi velmi oblíbenou a vděčnou zeleninu, která má široké využití. Navíc obsahují významné množství prospěšných látek pro náš organismus. Pokud jste si z cuket již připravili moučník, zelí, řízky, placky, bramboráky, ale stále máte dost cuket, vyzkoušejte je zavařit, abyste si je mohli vychutnat nejen v zimě, ale také klidně na jaře. Tedy, pokud je do jara všechny nezkonzumujete.

Jak zavařit cukety

Jelikož je cuketa velmi variabilní zelenina, lze ji využít na sladký i slaný způsob. Lahodná je v perníkovém těstě, ale zároveň z ní lze připravit vynikající oběd nebo večeři. Co se týká zavaření, můžete k ní přidat rajčata a papriky a připravit z ní čalamádu. Ovšem méně častý způsob je zavaření ve sladkokyselém nálevu. A právě recept na cukety ve sladkokyselém nálevu jsme si pro vás připravili. Připravte si 3 kg cuket, 2 bobkové listy, 2 lžičky soli, 60 ml octa, 1,5 litru vody, cukr dle chuti, ale bude potřeba alespoň 150 gramů. Kdo má rád sladší nálev, ať přidá více. A dále 500 g cibule.

Jak zavařit přebytek cuket: 2 recepty, které jsou jednoduché a výsledek je lahodný

Nyní vezměte hrnec a svařte si nálev z octa, vody, cukru, bobkových listů a soli. Vařte alespoň pět minut a poté opatrně ochutnejte a přidejte podle potřeby cukr. Omyté a na kolečka či čtverečky nastrouhané cukety bez jader umístěte společně s cibulí nakrájenou na tenké proužky do sklenic. Na dno sklenic dejte cibuli, poté cukety, cibuli a opět cukety. Nachystané sklenice zalijte nálevem, zavíčkujte a zavařujte po dobu 20 minut na 80 °C. Cukety lze také nastrouhat a využít například na zelí či jen tak k masu.

Cuketa v pikantním nálevu

Výborná pochoutka pro milovníky ostrého jídla, které v zimním období umí příjemně zahřát. Připravte si tři střední či dvě přerostlé cukety, 3 chilli papričky (doporučujeme Habanero, které mají opravdu sílu. Každý rok pěstujeme Jalapeño, ale žádné z nich v sobě nikdy neměly takovou sílu, jako Habanero), dále 4 stroužky česneku. Na nálev si připravte 2 litry vody, 300 ml octa, 400 g cukru, 2 bobkové listy, 20 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření.

habanero

Cuketu opláchněte a vyjměte z ní semínka. Poté ji nakrájejte na kolečka či čtverečky. Česnek nakrájejte na tenké plátky a chilli papričky také. Nyní veškeré suroviny na nálev dejte do hrnce a pět minut povařte. Do čistých sklenic si naskládejte česnek, cukety, chilli a zalijte nálevem. Uzavřete sklenice a sterilujte jako výše zmíněné.

Mohlo by Vás zajímat

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

zavřít reklamu
×
Reklama