Jak zavařit přebytek cuket: 2 recepty, které jsou jednoduché a výsledek je lahodný

5. 9. 2023 Nikola Klementová
cukety

Nastal čas, kdy sklízíme okurky, papriky, rajčata, ale také cukety. Pokud máte letos bohatou úrodu cuket, zavařte je, abyste si je mohli vychutnat i v zimě.

Nikdo z nás nepochybuje o tom, že cukety patří mezi velmi oblíbenou a vděčnou zeleninu, která má široké využití. Navíc obsahují významné množství prospěšných látek pro náš organismus. Pokud jste si z cuket již připravili moučník, zelí, řízky, placky, bramboráky, ale stále máte dost cuket, vyzkoušejte je zavařit, abyste si je mohli vychutnat nejen v zimě, ale také klidně na jaře. Tedy, pokud je do jara všechny nezkonzumujete. 

Jak zavařit cukety

Jelikož je cuketa velmi variabilní zelenina, lze ji využít na sladký i slaný způsob. Lahodná je v perníkovém těstě, ale zároveň z ní lze připravit vynikající oběd nebo večeři. Co se týká zavaření, můžete k ní přidat rajčata a papriky a připravit z ní čalamádu. Ovšem méně častý způsob je zavaření ve sladkokyselém nálevu. A právě recept na cukety ve sladkokyselém nálevu jsme si pro vás připravili. Připravte si 3 kg cuket, 2 bobkové listy, 2 lžičky soli, 60 ml octa, 1,5 litru vody, cukr dle chuti, ale bude potřeba alespoň 150 gramů. Kdo má rád sladší nálev, ať přidá více. A dále 500 g cibule. 

Jak zavařit přebytek cuket: 2 recepty, které jsou jednoduché a výsledek je lahodný

Nyní vezměte hrnec a svařte si nálev z octa, vody, cukru, bobkových listů a soli. Vařte alespoň pět minut a poté opatrně ochutnejte a přidejte podle potřeby cukr. Omyté a na kolečka či čtverečky nastrouhané cukety bez jader umístěte společně s cibulí nakrájenou na tenké proužky do sklenic. Na dno sklenic dejte cibuli, poté cukety, cibuli a opět cukety. Nachystané sklenice zalijte nálevem, zavíčkujte a zavařujte po dobu 20 minut na 80 °C. Cukety lze také nastrouhat a využít například na zelí či jen tak k masu.         

Cuketa v pikantním nálevu

Výborná pochoutka pro milovníky ostrého jídla, které v zimním období umí příjemně zahřát. Připravte si tři střední či dvě přerostlé cukety, 3 chilli papričky (doporučujeme Habanero, které mají opravdu sílu. Každý rok pěstujeme Jalapeño, ale žádné z nich v sobě nikdy neměly takovou sílu, jako Habanero), dále 4 stroužky česneku. Na nálev si připravte 2 litry vody, 300 ml octa, 400 g cukru, 2 bobkové listy, 20 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření.

habanero

Cuketu opláchněte a vyjměte z ní semínka. Poté ji nakrájejte na kolečka či čtverečky. Česnek nakrájejte na tenké plátky a chilli papričky také. Nyní veškeré suroviny na nálev dejte do hrnce a pět minut povařte. Do čistých sklenic si naskládejte česnek, cukety, chilli a zalijte nálevem. Uzavřete sklenice a sterilujte jako výše zmíněné.    

Mohlo by Vás zajímat

Pohovka
1. 12. 2023 Nikola Klementová

Jak vyčistit fleky na sedačce, aby byla opět jako nová: Jednoduché způsoby zajistí kýžený efekt

Zoopark Zelčín
29. 11. 2023 Petr Dostál

Procházka podél dolního toku Vltavy nabízí bohatý doprovodný program

Sprchový kout
29. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak docílit toho, aby dveře sprchového koutu byly stále čisté, bez vodního kamene a plísně

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Utopenci
26. 10. 2023 Nikola Klementová

Klasický recept na vynikající utopence krok za krokem. Jednoduché a lepší než z hospody

Sádlo
18. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak správně připravit domácí škvařené sádlo, aby bylo lahodné – krok za krokem

citronová babeta
15. 10. 2023 Nikola Klementová

Retro pečení: Připravte si citronovou babetu, která chutná jako od babičky

Chystáte se o víkendu na houby? Mimo toho, že je zavaříte,…
18. 8. 2023 Nikola Klementová

Víkendový sběr hub na talíři: Připravte si lahodný houbový guláš podle staročeského receptu

Kynutá buchta
5. 11. 2023 Nikola Klementová

Víkendové pečení: Kytičky z kynutého těsta s vůní skořice ideální k čaji či kávě

Máte rádi domácí pečivo, ale nemáte mnoho času, a tak hledáte…
9. 10. 2023 Nikola Klementová

Domácí bulky bez kynutí: Jsou plné bílkovin a do hodiny připravené

zavřít reklamu
×
Reklama