Upéct bábovku není nic složitého. Avšak vybrat vhodný recept, který nám nabídne chutný výsledek, už je těžší. Z toho důvodu jsme pro vás připravili ověřený recept, se kterým budete spokojení. Bábovka je nadýchaná a vlhká. Hodí se jak ke kafíčku, snídani, tak i jako pohoštění pro návštěvu. Navíc je natolik jednoduchá, že ji zvládne upéct i úplný začátečník.
Vynikající bábovka, která potěší
Bábovka se u nás podle tohoto receptu peče s určitou pravidelností. Nikdy se jí nepřejíme, neboť ji často obměňujeme. To znamená, že ji jednou připravíme s ořechy, jindy pouze se skořicí, jindy s vanilkovým extraktem, ale také pouze s rozinkami nebo kakaem. Stejný základ lze obohatit o různé ingredience a vždy vznikne jiný chuťový požitek. Co se týká ořechů, moc dobré jsou vlašské i lískové oříšky, které nemeleme, ale najemno nasekáme. Obecně také nutno dodat, že by veškeré suroviny – vajíčka, mléko a tuk, měly mít pokojovou teplotu. Ideální bude, když suroviny vytáhnete hodinu předem z lednice.
Recept na bábovku
Na bábovku si připravte tyto suroviny: tuk a hrubou mouku na vysypání formy (lze použít například i kokos či krupičku). Dále 250 gramů hladké mouky, 100 mililitrů mléka pokojové teploty, 120 mililitrů rozpuštěného másla, tuku na pečení nebo rostlinného oleje, 1 lžičku kypřícího prášku, 1 lžíci skořice, půl hrnku nasekaných ořechů a 4 vejce velikost M.
Do mísy nasypejte mouku, kterou smícháte s kypřicím práškem, ořechy a špetkou soli. Dále oddělte žloutky od bílků, ze kterých ušleháte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Máslo rozpusťte, ale pozor, aby nebylo příliš horké. Následně smíchejte mouku se žloutky, máslem, zamíchejte a přidejte vyšlehaný sníh. Ten už však nemíchejte, ale s těstem pouze takzvaně prohazujte, aby se spojil s ostatními ingrediencemi. Troubu si předehřejte na 190 °C a pečte přibližně 40 minut. Zda je bábovka upečená, poznáte jednoduše, píchněte do ní špejli. Pokud na ní těsto neulpí, máte hotovo.