Domácí brambůrky na mlsání k televizi a bez výčitek: Jsou zdravé, chutné a rychlé

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 23.10.2023 06:45
brambůrky

Připravte si křupavé a vynikající domácí brambůrky, které jsou ideální volbou, když vás chytne chuť na něco dobrého. Navíc jsou zdravější než ty z obchodu.

Všichni víme, že brambůrky či chipsy nejsou pro naše zdraví příliš vhodné. Připravují se na přesmaženém tuku, ale také mnohé z nich obsahují BHT (Butylhydroxytoluen), který je považován za konzervant. Ten má za úkol zabránit hnilobě u některých pečených a balených výrobků. Dále obsahují trans-tuky, které jsou rizikové pro naše tepny a srdce. Jistě už jste slyšeli i o akrylamidu, který je známý jako karcinogenní látka vznikající při smažení potravin obsahující vysoký podíl škrobu. Pokud máte rádi brambůrky, bude lepší, když si je připravíte doma. Navíc budou rozhodně zdravější než ty z obchodu.

Proč jíst brambory

Někteří lidé se přílohám z brambor vyhýbají, neboť obsahují více sacharidů. Jenže brambůrky z obchodu si klidně dopřejí. Je pravdou, že sacharidy obsahují, ale ty jsou však skvělým zdrojem mikroživin, ale také energie. Navíc škrob při přípravě brambůrek z velké části odstraníme namáčením. Mimo jiné brambory také obsahují značné množství vlákniny, která udržuje správnou funkci zažívacího systému. Obsahují vitamín C, B a draslík, hořčík a železo.

Domácí brambůrky na mlsání k televizi a bez výčitek: Jsou zdravé, chutné a rychlé

Je také známo, že nejvíce zdravotních benefitů se skrývá především pod slupkou. V případě, že máte dobré brambory, nakrájejte je klidně i s ní. Jednoznačně lze říci, že bychom brambory ze svého jídelníčku vyřazovat neměli. A pokud chcete, přidejte k nim i batáty. Ty jsou taktéž zdravé. Při přípravě bramborové kaše vyzkoušejte půlku brambor nahradit batáty. Vynikající jsou také pečené.

Recept na domácí brambůrky

Připravte si brambory, sůl, pečicí papír, olivový olej a mísu se studenou vodou. Pokud budete brambory loupat, učiňte tak. Jestliže ne, pouze je opláchněte. Poté je nakrájejte na dva milimetry silné plátky. Měly by být z každé strany stejně silné. Proto vám může přijít vhod kráječ na brambory nebo multifunkční kráječ zeleniny. Nachystejte si mísu se studenou vodou a namočte do ní plátky brambor. Po přibližně deseti minutách brambory jemně promněte a vytáhněte na utěrku a nechte oschnout.

Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Na něj vedle sebe naskládejte bramborové lupínky, potřete je olivovým olejem a pečte přibližně třicet minut. Po vytažení je dejte ještě teplé do mísy a osolte. S mísou zatřepte a máte hotovo.

Vyzkoušejte také rychlou a vynikající dobrotu ze starých rohlíků.

Mohlo by Vás zajímat

Pininfarina Battista
publikováno 17. 5. 2024 autor David Vanda

Pininfarina Battista je zhmotněním supersporťáku Bruce Waynea

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

zavřít reklamu
×
Reklama