Vánoční ořechové hvězdičky s křehkou polevou, které by na vánočním stole chybět neměly

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 25.10.2023 07:00
Vánoční cukroví

Pokud již plánujete, jaké cukroví letos upečete, zařaďte k nim i tyto vynikající hvězdičky, na kterých si pochutnají děti, ale i dospělí. Jsou vynikající a vypadají krásně.

Už se nám blíží snad všemi milované Vánoce. Někteří již shromažďují recepty a plánují, jiní za malou chvíli již začnou s pečením. Mimo vanilkových rohlíčků, vosích úlů, pracen a dalších tradičních pochoutek, vyzkoušejte také ořechové hvězdičky s křehkou polevou. Jsou jednoduché, křehké a zachutnají každému. Navíc vánoční stůl příjemní rozveselí.

Ořechové hvězdičky

Tyto hvězdičky potěší každého, kdo má rád chuť ořechů. Použít můžete vlašské ořechy, ale i lískové či mandle. Pokud budete chtít, můžete použít všechny. Před rozemletím je můžete opražit na pánvi, čímž se zvýrazní jejich vynikající chuť. Navíc se jedná o rychlý recept, který zvládne i ten, kdo cukroví ještě nepekl. Poleva se skládá z cukru a bílků, následně se peče s hvězdičkami, takže se nemusíte obávat, že se vám bude roztékat. Do receptu nepatří ani finančně nákladné suroviny. Tedy pokud si ořechy můžete nasbírat sami.

Vlašské ořechy

Recept na vynikající hvězdičky z ořechů

Na těsto si připravte tyto suroviny: 60 gramů vlašských ořechů, 60 gramů lískových ořechů a 60 gramů mandlí. Pokud máte pouze vlašské ořechy, jiné používat nemusíte. Dále si připravte 40 gramů hladké mouky, 1 lžičku mleté skořice, špetku mletého badyánu (lze vynechat), špetku jedlé sody, 1 vejce a dvě lžíce moučkového cukru. Na křehkou polevu budou potřeba tyto suroviny: 130 gramů moučkového cukru a 2 bílky.

Začněte tím, že ořechy opražíte na pánvi. Poté je dáte stranou, aby vychladly. Přichystejte si mísu a prosejte do ní mouku a cukr. Přidejte skořici, badyán a jedlou sodu – promíchejte. Vychladlé ořechy rozemelte a přidejte k mouce. Přidejte také vejce a vypracujte těsto, které necháte v lednici půl hodiny odpočinout. Jakmile těsto vytáhnete z lednice, vyšlehejte bílky s cukrem, aby vám vznikla hustá pasta. Těsto vyválejte na půl centimetru silný plát a vykrajujte hvězdičky, které vyskládáte vede sebe na plech a potřete polevou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 15 minut. Poleva nesmí zhnědnout.

Mohlo by Vás zajímat

Jahody
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Proč jahodám reznou listy? Jak jahodníky zachránit a dočkat se bohaté úrody?

Sazenice okurek
publikováno 13. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na okurky podle babiččina receptu zajistí odolné rostliny a bohatou úrodu

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

zavřít reklamu
×
Reklama