Co se stane, když smícháte celer a citron? Ideální lék, který by v lednici neměl chybět: S čím pomůže?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 31.10.2023 12:57
citrony

Citron a celer patří mezi suroviny, které mají silné účinky. V čem nám pomohou a jak si suroviny dopřát, aby co nejvíce účinkovaly?

Preferujete přírodní prostředky k úlevě od kašle, rýmy či od dalších neduhů, neboť jsou šetrnější k vašemu zdraví? Nebo raději zavítáte pro léky do lékárny? Ať je to jakkoli, med a celer patří mezi suroviny, které by vám v lednici chybět neměly. Společně mají neuvěřitelně silné protizánětlivé vlastnosti. Jak připravit účinný lék z těchto dvou surovin? A na co přesně ho můžeme využít?

Proč si dopřát celer

Protože celer obsahuje řadu významných látek. Například celou skupinu vitamínu B, ale také minerálních látek, jako je hořčík, vápník, draslík, železo. Mimo jiné také bílkoviny. A to nejdůležitější – skrývají se v něm látky, které pomáhají ničit zánět v těle, ale i v trávicím ústrojí. Proto je skvělou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Obsahuje antioxidanty, chrání tělo před volnými radikály, čistí tělo od toxinů, snižuje cholesterol a podporuje funkci žlučníku a jater. 

Celer

Proč jíst citron

Citron bychom si měli dopřávat pravidelně, neboť odkyseluje organismus a upravuje jeho pH. I když to zní v podstatě dost bláznivě, je to tak. Podporuje imunitní systém a působí preventivně proti chřipce, nachlazení a proti krevním sraženinám. Zmírňuje krvácení dásní, omlazuje pokožku a díky antioxidantům tělo zbavuje toxinů. Níže zmíněný lék z celeru a citronu by si měli dopřát všichni, kteří mají sníženou imunitu, potřebují podpořit činnost jater, žlučníku a kteří bojují se zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Jak připravit směs z citronu a celeru

Příprava bude mírně zdlouhavější, ale za ty účinky to jistě stojí. Připravte si 150 gramů celeru a šťávu ze 3 citronů. Celer nastrouhejte na hrubém struhadle a nasypte ho do hrnce. Vezměte si další a větší hrnec, do kterého nalijete vodu a hrnec s celerem do něj umístíte. Přikrytý celer vařte v páře po dobu 30 minut. Po uplynulé době k celeru nalijte šťávu z citronu a pět minut povařte. Po vychladnutí dejte celer do vymyté zavařovací sklenice a skladujte v lednici. Každý den si dopřejte jednu polévkovou lžíci před snídaní.  

Mohlo by Vás zajímat

Jahody
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Několik tipů na vyvýšené jahodové záhony, které ozvláštní jakoukoli zahradu nebo terasu

čertovy hlavy
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Bránu do pekel nebo Čertovy hlavy ukrývá Kokořínsko

Karlovy Vary
publikováno 29. 4. 2024 autor Petr Dostál

Za tajemstvím lázeňského ráje: Putování Karlovými Vary po stopách Karla IV.

zavřít reklamu
×
Reklama