Teflon najdeme na povrchu nepřilnavých pánví a dalšího nádobí. Díky tomu můžeme vařit na menším množství tuku, což je přínosné pro naše zdraví. Máme být znepokojeni, když se opotřebovaná pánvička začne loupat? Je lepší ji vyhodit? Na tyto a další otázky vám odpovíme v našem článku.
Co je to teflon?
Když uslyšíte slovo teflon, možná si úplně nebudete jisti tím, co se pod tímto pojmem skrývá. Jiným názvem jde o fluorovaný polymer, kterých existuje několik druhů. Teflonové nádobí se vyrábí tak, že je teflon za velice vysokých teplot přitaven na povrch nádobí. Za normálních teplotních podmínek vůbec nereaguje. Pracovat začne až při velmi vysokých teplotách, to znamená nad 200 °C. Pro představu, teplota při smažení se pohybuje okolo 160 °C.
Co se stane, když teplota překročí 200 °C?
Při takto vysoké teplotě se z nádobí uvolní kyselina perfluoroktanová, která se využívá k ukotvení povrchu. Proto do pánve vždy nalejeme olej, a to ještě předtím, než zapneme sporák a začneme pánev zahřívat. Když se z pánve začne kouřit, znamená to, že musíme snížit teplotu, abychom nepřekročili 200 °C. Pokud budete dlouhodobě vdechovat teflonové výpary, může vám hrozit horečka z polymerového kouře. Ta má příznaky jako chřipka, ale ty mohu velmi rychle vymizet. Malá koncentrace těchto výparů je životu nebezpečná hlavně pro ptáky.
Na co si dát pozor?
Kyselina perfluoroktanová se nedá z těla žádným způsobem odbourat. Může poškodit ledviny a endokrinní systém. Je důležité, abychom si uvědomili, že se do těla nedostane tak, že budeme vařit na poškrábané pánvi. Pokud se stane, že požijete kousek teflonu, látka je stabilní a neměla by být žádným způsobem životu nebezpečná. Během vaření použijte alespoň malé množství tuku. Zvýrazníte tak chuť potravin a díky tomu, že se z pánve začne kouřit zjistíte, že je na čase snížit teplotu, abyste nedýchali nebezpečné výpary.