Socialistické dobroty, na kterých si Češi rádi pochutnají dodnes

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.08.2023 11:13
Socialistické dobroty, na kterých si Češi rádi pochutnají dodnes

Připomeňte si dobroty, které jste si kupovali za socialismu. V obchodech jsou stále k dostání a většina z nás si na nich pochutnává dodnes, a to již dlouhé desetiletí.

V dnešní době najdeme v obchodech nepřeberné množství potravin, ze kterých můžeme vybírat. A platí pravidlo, že čím vyšší poptávka, tím vyšší nabídka. Stále ale v potravinách najdeme určité dobroty, které jsou tu s námi již desetiletí. O kterých je zmínka? Připomeňme si neutuchající klasiku, na které si rádi pochutnáme dodnes.  

Mezi klasiku patří žvýkačky

Kdo by neznal klasiku s tetovačkou? Tyto žvýkačky jsme si rádi kupovali jako malí a dnes je kupujeme svým dětem. Takzvaná žvýkačka Pedro se stala největším hitem v osmdesátkách, ale její historie spadá až do roku 1968. Bohužel žvýkačkám nastal převrat a v devadesátkách se zcela vytratily z našich regálů. V roce 2000 se žvýkačky opět začaly objevovat na pultech našich obchodů, a tak si je můžeme vychutnat i dnes. 

Termizovaný tvarohový dezert

Dezert plný tvarohu? Tak to byl bezpochyby Míša nebo Termix. Ten se vyrábí již od roku 1976. Mnoho lidí na něj s láskou vzpomíná, protože chutnal výborně. Museli jsem jej co nejdříve sníst, jelikož jeho trvanlivost byla velmi krátká. A to díky tomu, že tvarohový dezert neobsahoval konzervační látky. Dnes ho v potravinách najdeme i v jahodové či pistáciové verzi, ale je stále tak lahodný?

chléb s paštikou

Paštika je další klasikou

Velmi podobně, jako je tomu u tvarohového dezertu, je tomu i u paštiky zvané Májka. Ta je tu s námi již dlouhých padesát let. Stále se však těší obrovské popularitě, neboť mnoho z nás si ji dodnes bere s sebou na výlety či na svačinu do práce. Zmíněný vepřový krém se začal vyrábět již v roce 1965 a již v té době byl velice oblíbený nejen ke svačině, ale i k večeři.  

Bylinkové bonbóny

Hašlerky patří již dlouhé roky mezi oblíbené bonbóny. Jako dítě jsem milovala tyto oválné a tmavé sladkosti, které chutnaly po anýzu, a to přímo dokonale. Babička vždy měla alespoň dva balíčky ve spíži. A když nás začalo škrábat či bolet v krku, hašlerka byla první záchrana. Věděli jste, že se Hašlerky vyrábí již sto let a obsahují také jitrocel, mátu a meduňku? Staly se jakousi klasikou, na které si rádi pochutnáme snad všichni.

Mohlo by Vás zajímat

Listové těsto
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlé a jednoduché listové těsto pouze z 5 surovin: Ideální na sladké i slané pečení

Hrad Okoř
publikováno 8. 5. 2024 autor David Vanda

Výlet po okolí hradu Okoř se zastávkou v místní minizoo

Hortenzie
publikováno 8. 5. 2024 autor Petra Seibertová

5 tipů pro bohatě kvetoucí hortenzie, které by měl znát každý pěstitel

zavřít reklamu
×
Reklama