Které odrůdy rajčat jsou odolné plísni? Vysévejte druhy, které patří mezi nejoblíbenější

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 26.02.2024 07:00
¨Rajčata

Kdo by nechtěl vypěstovat rajčata, která jsou krásná, červená a chutná. Za tímto zahrádkářským úspěchem stojí správná volba odrůdy rajčete. Která rajčata jsou ta nejodolnější vůči plísni?

Žádná rajčata nejsou na 100% odolná vůči plísni, ale existují druhy, které jsou mnohem odolnější než ostatní. Nejvíce odolné druhy rajčat proti plísni bramborové, která patří mezi nejhorší onemocnění rajčat, jsou divoká rajčata. Konkrétně je to Divoké červené a Divoké havajské rajče. Velmi odolná je také odrůda tyčkového rajčete, a to Sunviva. Dále zde řadíme také koktejlová rajčata.

Divoké červené rajče

Odrůda těchto rajčat se vyznačuje nenáročností pěstování a také svou lahodnou chutí. Jak už bylo řečeno, jsou tato rajčata z velké části odolná vůči plísni bramborové, a to i bez chemického ošetření. Divoké červené rajče se vyznačuje hlavně divokým a hojným růstem. Vaše úroda bude opravdu bohatá.

Divoké havajské rajče

Odrůda Divokých havajských rajčat je nadměrně cukernatá. Patří mezi opravdu sladká rajčata. Dalo by se říct, že je nejsladší ze všech druhů. Jeho chuť je opravdu lahodná a zamilují si ji především děti. Mezi divokými rajčaty, díky své chuti, opravdu vyniká. Při zakousnutí toto rajče velmi příjemně křupne. Můžete očekávat jeho bujný růst a odolnost vůči plísním.

Rajče

Sunviva

Sunviva patří mezi tyčková rajčata. Je to velmi silná a odolná rostlina. Její plody jsou krásně sladké, šťavnaté, příjemně voní a mají neobvyklou žlutou barvu. Tato vyšlechtěná odrůda je samozřejmě velmi odolná vůči plísni bramborové. Užijte si výraznou a zajímavou chuť těchto rajčat a vychutnejte si je například v letních salátech.

Rajče

Cocktail Crush

Mezi odolná rajčata vůči plísním řadíme i koktejlová rajčátka. Konkrétně odrůdu Cocktail Crush. Jde o tyčková rajčata, jejichž chemické ošetření můžeme snížit na úplné minimum. Jednoduchým postupem vypěstujete opravdu zdravá a chutná rajčata. Plody jsou kulaté, hladké, chutné a mají výrazné a zajímavé aroma.

Mountain Magic

V neposlední řadě patří mezi odolná rajčata vůči plísni odrůda Mountain Magic. Patří mezi první hybridy s geneticky upravenou rezistencí vůči plísni bramborové. Pochází z USA, ale v současnosti se pěstuje na celém světě, a to právě díky své odolnosti vůči plísni.

Mohlo by Vás zajímat

Jahody
publikováno 26. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů jahod nepřehlížejte. Co značí a jak zajistit, aby jahodníky bohatě plodily

Pernštejn
publikováno 23. 4. 2024 autor David Vanda

Česká republika je oblíbenou lokalitou filmařů. Poznáte místa ze stříbrného plátna?

Versailles
publikováno 28. 4. 2024 autor Aleš Mohr

Zámek ve Versailles: Honosné sídlo královského rodu

zavřít reklamu
×
Reklama