Domácí hnojivo zajistí velké a chutné jahody. Po jakém sáhnout, aby bylo účinné?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 13.04.2024 07:00
Jahody

Sladké plody jahodníků máme rádi snad všichni. Dopřáváme si je samotné či rozmačkané s cukrem a mlékem. Aby bylo plodů dostatek, poskytněte jim vydatnou výživu.

Mimo hnojení, které zajistí zdraví jahodníků a větší odolnost vůči chorobám a škůdcům, bude také potřeba jim poskytnout určitou péči. Bez ní bychom se jahod sice dočkali, ale bylo by jich méně. Až poté jim můžeme dopřát hnojení. K tomuto kroku můžete využít kupovaná průmyslová hnojiva, ale také hnojivo z domácích surovin.

Péče o jahodníky pro bohaté plody

Jahodníky jsou sice nenáročné na pěstování, ale vyžadují určitou péči. To znamená, že je na jaře ostříháte. Zbavíte je suchých částí, starých listů a šlahounů. Odstraňte starý mulč a nakypřete půdu, zbavte ji plevele. Pozor ale na kořeny, které rostou mělce. Poté pravidelně zavlažujte a udržujte záhony bez plevele. Abyste se vyhnuli velkému zaplevelování a špinění plodů, nastelte jahodám mulč. A to buď ze slámy, trávy nebo využijte netkanou textilii. Co se týká slámy a jiného mulče, nastýlejte ho ve slabé vrstvě. 

Hnojení jahod

Hnojivo, které je vydatné a opravdu funguje, sami jsme jej minulý rok na jahodách vyzkoušeli, se skládá z droždí a popela. Připravte si 4 litry dešťové či odstáté vody, 2 balíčky kvasnic a 7 lžic nadrceného popela. Vše promíchejte a nechte dva dny odstát. Poté aplikujte ke kořenům rostlin. Hnojivo lze také využít pro sazenice rajčat, paprik, okurek a dalších.

Jahody

Dále tu máme hnojivo ze zkvašených slepičinců. To je ideální také pro rajčata, papriky, cukety, okurky a další. Také pro maliny či pro ovocné stromy. Velkým pomocníkem při hnojení jahod je také hnojivo z kopřiv, tedy zákvas. Takové hnojivo navíc chrání rostliny před škůdci a plísněmi. Jak připravit hnojivo z kopřiv jsme pro vás psali již v minulém článku.  

Mohlo by Vás zajímat

Zuby
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Zánět dásní trápí velkou část populace. Jak se potíží zbavit přírodní cestou?

čertovy hlavy
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Bránu do pekel nebo Čertovy hlavy ukrývá Kokořínsko

Pokojové rostliny
publikováno 29. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit škůdců na pokojových rostlinách? S těmito tipy to zvládnete

zavřít reklamu
×
Reklama