Domácí hnojivo zajistí velké a chutné jahody. Po jakém sáhnout, aby bylo účinné?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 13.04.2024 07:00
Jahody

Sladké plody jahodníků máme rádi snad všichni. Dopřáváme si je samotné či rozmačkané s cukrem a mlékem. Aby bylo plodů dostatek, poskytněte jim vydatnou výživu.

Mimo hnojení, které zajistí zdraví jahodníků a větší odolnost vůči chorobám a škůdcům, bude také potřeba jim poskytnout určitou péči. Bez ní bychom se jahod sice dočkali, ale bylo by jich méně. Až poté jim můžeme dopřát hnojení. K tomuto kroku můžete využít kupovaná průmyslová hnojiva, ale také hnojivo z domácích surovin.

Péče o jahodníky pro bohaté plody

Jahodníky jsou sice nenáročné na pěstování, ale vyžadují určitou péči. To znamená, že je na jaře ostříháte. Zbavíte je suchých částí, starých listů a šlahounů. Odstraňte starý mulč a nakypřete půdu, zbavte ji plevele. Pozor ale na kořeny, které rostou mělce. Poté pravidelně zavlažujte a udržujte záhony bez plevele. Abyste se vyhnuli velkému zaplevelování a špinění plodů, nastelte jahodám mulč. A to buď ze slámy, trávy nebo využijte netkanou textilii. Co se týká slámy a jiného mulče, nastýlejte ho ve slabé vrstvě.

Hnojení jahod

Hnojivo, které je vydatné a opravdu funguje, sami jsme jej minulý rok na jahodách vyzkoušeli, se skládá z droždí a popela. Připravte si 4 litry dešťové či odstáté vody, 2 balíčky kvasnic a 7 lžic nadrceného popela. Vše promíchejte a nechte dva dny odstát. Poté aplikujte ke kořenům rostlin. Hnojivo lze také využít pro sazenice rajčat, paprik, okurek a dalších.

Jahody

Dále tu máme hnojivo ze zkvašených slepičinců. To je ideální také pro rajčata, papriky, cukety, okurky a další. Také pro maliny či pro ovocné stromy. Velkým pomocníkem při hnojení jahod je také hnojivo z kopřiv, tedy zákvas. Takové hnojivo navíc chrání rostliny před škůdci a plísněmi. Jak připravit hnojivo z kopřiv jsme pro vás psali již v minulém článku.

Mohlo by Vás zajímat

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Kompostér
publikováno 10. 5. 2024 autor Jan Nováček

Co se zeleným odpadem ze zahrady? Vyrobte si levně kompostér z palet

zavřít reklamu
×
Reklama