Červená řepa je známá především díky svým nutričním hodnotám a účinkům. Bulvy jsou dužnaté s jasně červenou barvou a zemitou chutí. Pokud jim dopřejete opravdu to, co potřebují, potěší vás nejen vynikající chutí a šťavnatostí, ale také křehkou strukturou. Správná péče je však důležitá, taktéž je však potřeba myslet na správnou odrůdu. Mezi oblíbené patří například Pablo, Monalisa či válcovité bulvy zvané Renova.
Jak vypěstovat chutnou řepu
Právě nyní je vhodný čas vyset semena červené řepy. Obecně lze říci, že se výsev provádí od poloviny dubna do konce května. Zralé bulvy budete moci sklízet za dva až čtyři měsíce, to ovšem ale záleží na odrůdě, kterou zvolíte. Co se týká zeminy, lze říci, že řepa nemá zvláštní nároky, ale určitě je vhodné vědět, že ji nesmíte vysévat k borůvkám či jiným kyselomilným rostlinám, protože nesnáší kyselou zeminu. Řadíme ji tedy k zelenině druhé tratě, kterou pěstujeme v půdě obohacenou o chlévský hnůj.
Semena umísťujeme v řádcích a přibližně třicet centimetrů od sebe. Jakmile vzejdou rostlinky, protrhejte listy na vzdálenost osm centimetrů (trhejte světlejší listy, tmavé ponechte). Díky tomuto kroku vypěstujete stejně veliké bulvy. Během růstu také nezapomínejte řepu hnojit vyzrálým kompostem nebo rostlinnými výluhy. Co se týká zálivky, není tolik náročná, ale v parném dni jí vodu dopřejte, především pak k večeru, kdy už slunce tolik nepálí.
Kdy je čas na sklizeň řepy
Jakmile uvidíte, že se nad povrchem země tvoří dostatečně velké bulvy, můžete je opatrně vyrýt. Obecně lze však říci, že sklízet můžete kdykoli, ale určitě nejpozději před příchodem podzimních mrazíků. Pokud pěstujete řepu k přímé konzumaci, nebudete ji zavařovat, dopřejte si i její listy, ty jsou vhodné například do salátů. V druhém případě, pokud řepu budete chtít uskladnit, listy kroutivým pohybem odtrhněte a bulvy uložte do temna a chladna do písku, protože jedině tak zajistíte, že řepa nezměkne a vydrží opravdu dlouho. Obecně tak, jako u mrkve.
Jak si řepu dopřát
Řepa má opravdu silné účinky. Dokáže pročistit krev, doplnit tělu tolik potřebné železo a mnoho dalších živin. Proto v jídelníčku každého z nás, by jistě chybět neměla. Co se týká využití, můžete ji nakrájet na kolečka, zakápnout olivovým olejem, ochutit tymiánem a upéct v troubě. Po vytažení posypte balkánským sýrem a pochoutku si dopřejte s opečenou bagetkou.
Připravit si z ní můžete také salát z červené řepy, který je rychlý, vydatný a velmi chutný. Dokonce si z ní můžete upéct zdravou buchtu. Tím však výčet nekončí – bulvy můžete odšťavnit společně s jablkem a pomerančem. V neposlední řadě bychom rádi zmínili, že červená řepa obsahuje antokyany, které mají silné antioxidační účinky a společně s betainem snižují krevní tlak. Navíc také působí ozdravně na nemocná játra.