Jednoduchý salát z červené řepy, který si oblíbí i její odpůrci
Nikola Klementová
09.02.2023 13:47
Červená řepa je sladká a inspirativní zelenina, kterou můžeme v kuchyni využít na mnoho způsobů. Dnes si z ní připravíme jednoduchý salát, který si zajisté zamilujete.
Červenou řepu zná jistojistě úplně každý. Lze ji jednoduše vypěstovat na zahradě nebo si ji koupit v jakémkoli obchodě s potravinami. V posledních několika letech se dostala do popředí a začala se více zařazovat do jídelníčků. My s tímto krokem jistě souhlasíme, protože její obsáhlý výčet živin je opravdu široký a dokáže pomoci i s chronickým onemocněním. Například se zánět, špatným prokrvením těla a tak dále. Taktéž doplní řadu důležitých živin. Pokud ji chcete vytvořit prostor i ve vašem jídelníčku, připravte si lahodný salát z červené řepy, který si zamilují i její odpůrci.
Postup
1
Ze všeho nejdříve bulvy umyjte a oloupejte.
2
Poté si vezměte struhadlo a řepu nahrubo nastrouhejte. Následně ji osolte dle chuti a nechejte v mísy. Řepa pustí šťávu, kterou poté odlijete pryč.
3
Po přibližně 15 minutách slijte vodu, přidejte jedno balení zakysané smetany a promíchejte.
4
Nyní oloupejte stroužek česneku a prolisujte ho do salátu. Zamíchejte a máte hotovo. Salát lze také obohatit například nasekanou petrželkou. Podávejte k masu nebo jen tak s opečenou bagetkou.
Způsoby, jak upravit červenou řepu
Způsobů, jak upravit červenou řepu je jistě mnoho. Lze ji blanšírovat, což znamená, že ji nakrájíte na kostičky, čtyři minuty povaříte a poté kostičky zchladíte pomocí ledové vody nebo kostkami ledu. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších způsobů, díky kterému si řepa uchová většinu svých živin.
Dále ji můžete připravit na páře. To znamená, že ji nakrájíte například na plátky silné půl centimetru a pět minut je dusíte nad párou. Následně si ji můžete vychutnat zakápnutou olivovým olejem a posypanou balkánským sýrem.
Řepu lze také upéct, a to buď celou – pečete na 200 °C po dobu 45 minut – nebo ji rozkrájíte na plátky, zakápnete olivovým olejem a pečete na 180 °C po dobu dvaceti minut. Lze ji také posypat tymiánem, který dodá vynikající chuť. No a poslední možnost je pojídání začerstva.