Jednoduchý salát z červené řepy, který si oblíbí i její odpůrci

9. 2. 2023 Nikola Klementová
Jednoduchý salát z červené řepy, který si oblíbí i její odpůrci

Červená řepa je sladká a inspirativní zelenina, kterou můžeme v kuchyni využít na mnoho způsobů. Dnes si z ní připravíme jednoduchý salát, který si zajisté zamilujete.

Červenou řepu zná jistojistě úplně každý. Lze ji jednoduše vypěstovat na zahradě nebo si ji koupit v jakémkoli obchodě s potravinami. V posledních několika letech se dostala do popředí a začala se více zařazovat do jídelníčků. My s tímto krokem jistě souhlasíme, protože její obsáhlý výčet živin je opravdu široký a dokáže pomoci i s chronickým onemocněním. Například se zánět, špatným prokrvením těla a tak dále. Taktéž doplní řadu důležitých živin. Pokud ji chcete vytvořit prostor i ve vašem jídelníčku, připravte si lahodný salát z červené řepy, který si zamilují i její odpůrci.
Suroviny
3 porce
3 ks červené řepy střední velikosti
1 ks zakysané smetany
2 špetka soli
1 špetka pepře
1 ks stroužku česneku
Postup
1
Ze všeho nejdříve bulvy umyjte a oloupejte.
2
Poté si vezměte struhadlo a řepu nahrubo nastrouhejte. Následně ji osolte dle chuti a nechejte v mísy. Řepa pustí šťávu, kterou poté odlijete pryč.
3
Po přibližně 15 minutách slijte vodu, přidejte jedno balení zakysané smetany a promíchejte.
4
Nyní oloupejte stroužek česneku a prolisujte ho do salátu. Zamíchejte a máte hotovo. Salát lze také obohatit například nasekanou petrželkou. Podávejte k masu nebo jen tak s opečenou bagetkou.

Způsoby, jak upravit červenou řepu

Způsobů, jak upravit červenou řepu je jistě mnoho. Lze ji blanšírovat, což znamená, že ji nakrájíte na kostičky, čtyři minuty povaříte a poté kostičky zchladíte pomocí ledové vody nebo kostkami ledu. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších způsobů, díky kterému si řepa uchová většinu svých živin. 

Dále ji můžete připravit na páře. To znamená, že ji nakrájíte například na plátky silné půl centimetru a pět minut je dusíte nad párou. Následně si ji můžete vychutnat zakápnutou olivovým olejem a posypanou balkánským sýrem. 

Řepu lze také upéct, a to buď celou – pečete na 200 °C po dobu 45 minut – nebo ji rozkrájíte na plátky, zakápnete olivovým olejem a pečete na 180 °C po dobu dvaceti minut. Lze ji také posypat tymiánem, který dodá vynikající chuť. No a poslední možnost je pojídání začerstva.

Mohlo by Vás zajímat

Lopatkovec
28. 11. 2023 Nikola Klementová

Aby lopatkovec aktivně kvetl, dopřejte mu domácí hnojivo, které zajistí bujnou květenu

Vánoční trhy Praha
30. 11. 2023 Petr Dostál

Nejoblíbenější pražské vánoční trhy? Mírák láká na atmosféru, ale i rozumné ceny

Pohovka
1. 12. 2023 Nikola Klementová

Jak vyčistit fleky na sedačce, aby byla opět jako nová: Jednoduché způsoby zajistí kýžený efekt

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Celozrnný chléb
27. 10. 2023 Nikola Klementová

Upečte si domácí chléb, který je rychlý, vynikající a pomáhá snižovat LDL cholesterol

Cuketa patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. I když její chuť…
9. 8. 2023 Nikola Klementová

Bramboráky, po kterých nepřiberete? Zkuste ty cuketové a upečte je v troubě

Letos se vám podařilo vypěstovat tolik rajčat, že skoro nevíte,…
3. 9. 2023 Nikola Klementová

Delikátní nakládaná rajčata do zásoby: Vynikající dobrota například k masu

Máte rádi domácí pečivo, ale nemáte mnoho času, a tak hledáte…
9. 10. 2023 Nikola Klementová

Domácí bulky bez kynutí: Jsou plné bílkovin a do hodiny připravené

pánev se zeleninou
12. 9. 2023 Nikola Klementová

Tip na středeční menu, které bude za hodinu na stole a nezruinuje peněženku

Cuketa je delikátní a vděčnou zeleninou, kterou pěstuje mnoho…
12. 8. 2023 Nikola Klementová

Lahodná cuketová omáčka pod maso či na topinky: Rychlá a delikátní dobrota do zásoby

zavřít reklamu
×
Reklama