Červená řepa je sladká a inspirativní zelenina, kterou můžeme v kuchyni využít na mnoho způsobů. Dnes si z ní připravíme jednoduchý salát, který si zajisté zamilujete.
Červenou řepu zná jistojistě úplně každý. Lze ji jednoduše vypěstovat na zahradě nebo si ji koupit v jakémkoli obchodě s potravinami. V posledních několika letech se dostala do popředí a začala se více zařazovat do jídelníčků. My s tímto krokem jistě souhlasíme, protože její obsáhlý výčet živin je opravdu široký a dokáže pomoci i s chronickým onemocněním. Například se zánět, špatným prokrvením těla a tak dále. Taktéž doplní řadu důležitých živin. Pokud ji chcete vytvořit prostor i ve vašem jídelníčku, připravte si lahodný salát z červené řepy, který si zamilují i její odpůrci.
Suroviny
3porce
3
ks
červené řepy střední velikosti
1
ks
zakysané smetany
2
špetka
soli
1
špetka
pepře
1
ks
stroužku česneku
Postup
1
Ze všeho nejdříve bulvy umyjte a oloupejte.
2
Poté si vezměte struhadlo a řepu nahrubo nastrouhejte. Následně ji osolte dle chuti a nechejte v mísy. Řepa pustí šťávu, kterou poté odlijete pryč.
3
Po přibližně 15 minutách slijte vodu, přidejte jedno balení zakysané smetany a promíchejte.
4
Nyní oloupejte stroužek česneku a prolisujte ho do salátu. Zamíchejte a máte hotovo. Salát lze také obohatit například nasekanou petrželkou. Podávejte k masu nebo jen tak s opečenou bagetkou.
Způsoby, jak upravit červenou řepu
Způsobů, jak upravit červenou řepu je jistě mnoho. Lze ji blanšírovat, což znamená, že ji nakrájíte na kostičky, čtyři minuty povaříte a poté kostičky zchladíte pomocí ledové vody nebo kostkami ledu. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších způsobů, díky kterému si řepa uchová většinu svých živin.
Dále ji můžete připravit na páře. To znamená, že ji nakrájíte například na plátky silné půl centimetru a pět minut je dusíte nad párou. Následně si ji můžete vychutnat zakápnutou olivovým olejem a posypanou balkánským sýrem.
Řepu lze také upéct, a to buď celou – pečete na 200 °C po dobu 45 minut – nebo ji rozkrájíte na plátky, zakápnete olivovým olejem a pečete na 180 °C po dobu dvaceti minut. Lze ji také posypat tymiánem, který dodá vynikající chuť. No a poslední možnost je pojídání začerstva.
Tyto webové stránky používají soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi napomáhá vylepšení uživatelského prostředí a zobrazení přizpůsobeného obsahu.
Technické soubory cookies
Tyto soubory cookies jsou nezbytně nutné pro plnou funkčnost našeho webu.
Analytické cookies
Tyto soubory cookie používáme pro personalizovaný uživatelský zážitek a abychom si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek.
Personalizované soubory cookie
Tyto soubory cookie používáme pro personalizovaný obsah, abychom si pamatovali, které články už máte přečtené.
Reklamní cookies
Tyto soubory cookie se používají k zobrazování reklamy, která vás pravděpodobně bude zajímat na základě vašich zvyků při procházení našich nebo ostatních webových stránek.
Po odstranění nebo deaktivaci se Vám budou reklamy stále zobrazovat, ale nemusí být nadále personalizované a relevantní.