Černé skvrny na listech orchideje není radno podceňovat. Co značí a jak rostlinu zachránit

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 02.03.2024 08:40
Orchidej

Pěstovat orchidej není složité. Především pak druh zvaný Phalaenopsis. Občas se ale stane, že se rostlině nedaří, což nám dá jasně najevo svými listy. Co nám tedy rostlina říká, pokud se u ní objevují černé skvrny na listech?

Orchideje patří mezi vděčné a exotické rostliny, které zdobí mnoho domácností. Výše zmíněný druh není složité pěstovat. Vyžaduje rozptýlené světlo, ale ne přímé slunce. Zálivku jednou za deset dnů formou koupele. A také pravidelné hnojení, které podpoří tvorbu krásných květů. Phalaenopsis také preferuje vysokou vzdušnou vlhkost, ale zároveň správnou cirkulaci vzduchu. Pokud je na listech mnoho vlhkosti, mohou se začít objevovat černé skvrny. Oč se jedná a jak rostlinu zachránit?

Co způsobuje černé skvrny na orchidejích

Orchideje byste měli kontrolovat pravidelně. Jakmile na nich objevíte neobvyklé skvrny, je lepší zasáhnout téměř okamžitě. Pokud jste na listech po jejich kontrole objevili černé fleky, jejichž střed má tendenci zasychat, s největší pravděpodobností se jedná o bakteriózu. Ta se totiž u orchidejí vyskytuje velmi často. Jejím příznakem jsou měkké až vodnaté skvrny. Postupně hnědnou, černají a časem jejich střed schne.

Orchidej

Takto bakterióza zvesela postupuje, až odumře celý list. Bohužel nezůstane pouze u jednoho listu, ale přenáší se na další. Dokonce i na ostatní rostliny. Přesný název této bakterie je Acidovorax avenae. Bakteriózu není radno podceňovat, neboť by mohla zničit celou rostlinu. Proto neváhejte a zahajte obranu dříve, než se bakterie dostane k růžici. Pak by rostlina téměř s jistotou zahynula.

Jak orchidej zachránit

Již u postřehnutí první skvrny byste měli zahájit obranu. Bohužel bakterióza se velice rychle šíří. Zejména tehdy, když má orchidej vysokou vzdušnou vlhkost. V takovém případě se zvlhčováním přestaňte a poškozené listy odstřihněte. Řez zasypejte skořicí a rostlinu udržujte v suchu, ale také ji postavte do chladnější místnosti. Například na chodbu na parapet. Pozor ale na přímé sluneční paprsky. Nutno dodat, že na tuto bakterii neexistuje insekticid. Jedinou obranou tedy je odstraňování poškozených listů.

Mohlo by Vás zajímat

Kompostér
publikováno 10. 5. 2024 autor Jan Nováček

Co se zeleným odpadem ze zahrady? Vyrobte si levně kompostér z palet

Včely
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Medonosný hmyz zajišťuje bohatou úrodu. Takto ho udržíte na své zahradě

Brzdy
publikováno 15. 5. 2024 autor David Vanda

Automatický brzdový systém bude do roku 2029 povinnou výbavou všech aut v USA, hlásí tamní úřady

zavřít reklamu
×
Reklama