Jak se navždy zbavit nepříjemného zápachu nohou: Dodržujte několik důležitých zásad

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 06.02.2024 07:00
Chodidla

Pokud trpíte zápachem nohou, jde o velmi nepříjemnou záležitost, která vás zcela jistě dostává do trapných situací. Existuje několik kroků, jak mu předcházet. Osvoboďte se a zbavte se jednou provždy zapáchajících nohou.

Co zápach způsobuje? Jsou to hlavně přemnožené baktérie, které sídlí v potu. Můžete s ním bojovat i v případě, že perfektně dodržujete tělesnou hygienu. Zápach nohou může způsobovat vaše genetická predispozice, hormonální výkyvy, některá onemocnění, plísně a nedostatek zinku.

Odhalte plíseň

Značný zápach nohou může způsobovat plíseň. Jak tento problém poznat? Pokud trpíte plísní nohou, vaše pokožka na nohách bude zarudlá, suchá a bude vás svědit. V některých případech můžete pociťovat i pálení. Vaše nehty na nohou budou roztřepené a budou vykazovat změnu barvy. Mohou se objevit prasklinky. Vaše nohy budou opravdu silně zapáchat. Pokud máte podezření, že trpíte plísní nohou, navštivte svého lékaře.

Jak se zbavit zápachu nohou?

Pravidelně si umývejte nohy v teplé vodě a používejte antibakteriální mýdlo. Navštěvujte pedikúru nebo si pravidelně odstraňujte sami ztvrdlou kůži na nohou. Nehty si pravidelně zastřihujte a čistěte je. Po mytí si svá chodidla velmi důkladně osušte ručníkem, který máte určený pouze na chodidla.

Chodidla

Noste kvalitní obuv a ujistěte se, že je vyrobena z materiálu, který dovolí nohám dýchat. Svou obuv střídejte. Po nošení nechte boty proschnout alespoň jeden den. V létě noste otevřenou obuv. Nenoste příliš těsnou obuv. Pokud trpíte plísní nohou, nechoďte naboso, abyste onemocnění neroznášeli a neohrožovali tak své příbuzné.

Pomůže ocet

Na zápach nohou skvěle působí octová koupel. Jak ji udělat? Do litru teplé vody přidejte 1-2 lžíce octa. V této koupeli si nohy máčejte asi 15 minut. Potom si nohy dokonale vysušte ručníkem a natřete je kvalitním hydratačním krémem. Na koupel nohou můžete použít i odvar z dubové kůry, odvar z tymiánu, odvar z březové kůry nebo odvar z šalvěje. Tyto bylinky vám také od zápachu nohou účinně pomohou.

Mohlo by Vás zajímat

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama