K ochraně budeme používat obyčejný bílý poklad ze spíže. A tím je jedlá soda, která plody nejen ochrání, ale také jim dodá vynikající chuť. Jak ji správně aplikovat, aby půdě neublížila? Díky tomuto velmi jednoduchému kroku zajistíte zdravá rajčata, která budete moci bohatě využít. Ať už na salát, na protlak či omáčku, jistě vám udělá radost, když bude
výnos obrovský.
Jedlá soda pomáhá upravit pH půdy
Nemusíte se bát, že byste kvůli jedlé sodě připravili půdu o správné pH. Optimální pH půdy je 6,5. Rajčata vyžadují pH půdy od 5,5 do 7. Jedlá soda upravuje pH a zachová mírnou kyselost, navíc zajistí správný příjem důležitých živin a ochranu před plísní a škůdci. Jistě není vhodné, abyste ji rozsypali kolem rostlin a zalili.
Je potřeba dodržet správné dávkování. Co se týká namíchání preventivního postřiku, připravte si dvě polévkové lžíce jedlé sody a dva litry dešťové vody. Zamíchejte a přidejte jednu čajovou lžičku nastrouhaného přírodního mýdla. Aplikujte večer, kdy nesvítí slunce, a to pravidelně každý týden.
Odměnou vám budou zdravá rajčata
Pokud jedlou sodu využijete také jako hnojivo (stačí smíchat 3 lžíce jedlé sody a 13 litrů vody), pomůžete tak rostlinám získat více živin z půdy. V takovém případě se můžete těšit na sladké, lahodné a zdravé plody, které obsahují maximum výživných látek. Obecně pak zinek, draslík, hořčík, železo, lykopen, karoten a další. Dále pak vitamín C, E a B. Proto jistě stojí za to, abyste rostlinám rajčat poskytli co nejlepší péči a ochranu před plísní, která umí úrodu zničit.
Jak poznat plíseň na plodech rajčat
Mezi nejobávanější patří plíseň bramborová. Způsobuje ji houba zvaná Phytophthora infestans a nejobávanější je z toho důvodu, že se objevuje velmi nenápadně. Všimnout si můžete šedozelených a vodnatých skvrn, které postupně hnědnou. Nečekejte a takové plody okamžitě odtrhávejte.
A jak lahodnou a zdravou úrodu využít? Vyzkoušejte rajčata v oleji rajčata v oleji , ale také protlak, omáčku pod maso či je jen tak nasušte a v zimě si je vychutnejte například s masem.