Pokaždé, když připravujeme řízky, přejeme si, aby byly šťavnaté a rozplývaly se na jazyku. To si přeje jistě každý. Bohužel jste minule koupili maso, které po usmažení připomínalo spíš žvýkací gumu? Tuhé maso, které lze jen stěží rozžvýkat, nemá rád opravdu nikdo. Jak tedy docílit toho, aby byl řízek vždy křehký, měkký a vychutnal si ho opravdu každý?
Maso jemné jako pavučinka
Každé maso je úplně jiné. A bohužel do jeho vnitřní části nevidíme a nedokážeme tak odhadnout, jaké je kvality. Zda bude po úpravě křehké či tuhé. Avšak vůbec nejlépe uděláte, pokud maso koupíte u místního řezníka. Samozřejmě jsme si dobře vědomi toho, že ne každý má tu možnost kupovat maso u řezníka. Z toho důvodu jsme pro vás připravili tento článek. Níže zmíněným způsobem můžete připravovat nejen řízky, ale také maso na grilování nebo takzvaně na prudko.
Jak zjemnit maso
Víme, že existuje mnoho způsobů, jak zjemnit maso. To, které použijete na řízky, byste měli ze všeho nejdříve naklepat paličkou na maso, a to nejlépe přes potravinářskou folii. Dalším způsobem je také pomalé dušení či vaření. Někteří kuchaři využívají ke zjemnění masa i ovoce, které štěpí bílkoviny a zajišťuje šťavnatý výsledek. Mezi ně patří fíky, mango a jiné. Ovoce se přidává například do marinád. To je samozřejmě pouze pro zajímavost, neboť maso na řízek nebudeme dusit ani marinovat v ovoci.
Nám dnes jde o jiný způsob, který zajistí šťavnaté masíčko. K tomuto kroku použijeme jedlou sodu. Možná už jste o možnosti slyšeli, možná však ne. Jedlou sodu můžete použít tak, že plátky masa naklepete a posypete je tímto bílým práškem, který jistě v žádné domácnosti nechybí. Necháte jej dvacet minut působit a maso opláchnete. Nebo můžete připravit roztok, a to tak, že smícháte 300 mililitrů vody s třemi lžičkami sody. Do připravené tekutiny naložte plátky masa, a to přibližně na 15 minut. Poté je důkladně opláchněte a postupujte tak, jak jste zvyklí.
Čemu se při přípravě řízků vyhnout
Na trojobal používejte polohrubou mouku, nikoli hladkou, protože se lepí na vejce a strouhanka se poté nejen odlupuje, ale také není tolik nadýchaná. Vejce nesolíme, aby nezřídla. To stejné platí o jejich ředění. Na smažení použijte nejlépe přepuštěné máslo nebo sádlo. Aby při smažení nevznikaly tmavé skvrny, strouhanku prosejte. Proveďte tak i během obalování, abyste odstranili žmolky z vajec a strouhanky.