Milujete klasické bramboráky, které voní česnekem a majoránkou? Bohužel jsou však velmi kalorické, neboť se smaží nejlépe v silné vrstvě oleje. Pokud si hlídáte svou váhu či potřebujete udržet cholesterol na uzdě, vyzkoušejte cuketové bramboráky z trouby, které budou velice podobné těm klasickým, a navíc také budou vonět česnekem a majoránkou.
Co cukety obsahují
Pokud se snažíte zhubnout, cuketa pro vás bude ideální zeleninou. Je nízkokalorická a obsahuje značné množství vitamínů a minerálních látek. Blahodárně působí na psychickou pohodu člověka, posiluje srdce a činnost mozku. Dokonce si ji mohou vychutnat i lidé s cukrovkou. Obsahuje značné množství vitamínů A, C a B. Také draslík, zinek a mnoho dalších. Podporuje správné zažívání a upravuje peristaltiku střev. Navíc se jedná o skvělý antioxidant a naší superpotravinu, pro kterou nemusíme chodit daleko.
Co se týká jejího využití, můžeme ji nakrájet do salátu bez jakékoli tepelné úpravy. Jen ji nezapomeňte zakápnout kvalitním a nerafinovaným olejem, který tělu pomůže vstřebat některé vitamíny. Například zmíněný vitamin A, který je rozpustný v tucích. Na saláty či na gril doporučujeme použít malé cuketky. Kdežto na smažení můžete použít větší kusy. Využít ji také můžete v perníkové buchtě, dodá ji na vláčnosti. A jak tedy připravit fit cukeťáky z trouby?
Fit cuketové bramboráky
Recept je velice jednoduchý, takže pokud nejste zdatný kuchař či kuchařka, jistě jej zvládnete. Připravte si 2 střední cukety, přibližně 600 gramů, 10 stroužků česneku, 4 kusy vajec, 6 středních brambor, 2 polévkové lžíce majoránky, pepř podle chuti, 10 polévkových lžic hladké špaldové mouky (lze použít i běžnou pšeničnou), sůl podle chuti a 200 gramů slaniny. Tu lze vynechat, pokud si hlídáte váhu.
Ze všeho nejdříve si vezměte velkou mísu a nastrouhejte do ní cukety a oloupané brambory. Obě suroviny osolte a odložte stranou. Díky soli dostanete ze surovin co nejvíce vody. Přibližně po dvaceti minutách vymačkejte cukety a brambory a vodu vylijte. Přidejte prolisovaný česnek, majoránku, slaninu, pepř, rozkvedlaná vejce a mouku. Vše pořádně promíchejte, nejlépe však rukama. Plech vyložte pečicím papírem a bramborákovou směs rozetřete na plech. Pečte na 190 °C přibližně dvacet minut. Nedávno jsme do tohoto těsta přidali také čedar, výsledek měl skvělou chuť, ale to už je pouze tip na vylepšení pro milovníky sýrů. Po upečení bramboráky rozkrájejte na čtverečky.