Nastal čas, abychom imunitnímu systému věnovali trochu péče. A to ještě dříve, než nastane pořádně ošklivé počasí a skoro každý kolem nás bude nachlazený. Někdo dá přednost umělým vitamínům, ale někdo rád vsadí na přírodní produkty. Ty totiž mají ještě větší sílu. Neboť navíc obsahují probio kultury, které jsou ideální pro správnou funkci střev. A jak jistě všichni víme, dobrá imunita začíná právě zde. Jak tedy tuto zdravou pochoutku připravit, aby se nám nachlazení, ale i chřipka vyhnula obloukem?
Kompletně podpoří zdraví
Kvašené zelenině v dnešní době říkáme pickles, ale stále se jedná o recepturu známou desetiletí. Jedná se o způsob, který nám nabízí uchovat zeleninu a zároveň zachovat vitamíny, které tělo potřebuje. Navíc díky způsobu úpravy doplníme probiotické látky, které udržují správnou střevní mikroflóru a tím pádem i imunitní systém. Mimo toho kvašená zelenina obsahuje řadu vitamínů. Především pak C, K a B1, 2 a 6. Dále draslík, hořčík, železo a fluor. Obecně lze říci, že pickles podporuje střevní mikroflóru, blahodárně působí na játra, čistí krev, snižuje krevní tlak a uklidňuje nervový systém.
Recept na kvašenou zeleninu
Nejdříve si připravte zavařovací sklenice, které důkladně vymyjete. Sklenice můžete umístit do hrnce s vroucí vodou a octem. Tak sterilizujeme i víčka. Nejenže se zbavíte zápachu z víček, ale vše bude důkladně čisté. Poté si připravte dva kilogramy jakékoli zeleniny. Může být mrkev, celer, petržel, květák, řepa a cibule. Dále 40 gramů soli a pokud máte rádi, tak i kmín nebo pepř. Někdo má rád i nové koření a bobkový list. Dochucení necháme tedy čistě na vás. Pickles můžete připravit také pouze z květáku a brokolice.
Co se týká přípravy, zelí nakrájejte na tenké nudličky, mrkev a ostatní kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle. Poté v mísy promíchejte se solí i kořením a odložte alespoň na jednu hodinu stranou. Jakmile zelenina pustí šťávu, napěchujte ji do sklenic. A to tak, aby byla v nádobě potopená ve vlastní šťávě. Proto neplňte až úplně k hrdlu. Nyní sklenice nebudeme víčkovat, ale zatěžkávat. To znamená, že použijete užší sklenici, která bude dokonale umytá, naplněná trochou vody a umístíte ji na zeleninu. Pět až deset dní nechte zeleninu kvasit a poté ji zavíčkujte a odložte do lednice. Ze sklenic během kvašení bude vytékat šťáva, a tak je lepší, když je umístíte na plech.