Nejlepší česneková pomazánka, která udělá z jednohubek vynikající požitek

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 04.11.2023 08:20
Česneková pomazánka

Kdo by neměl rád tradiční česnekovou pomazánku, která je jednoduchá a z jednohubek udělá kulinářský skvost? Snad jen ti, kterým vadí zápach z česneku.

Co se týká typické a výrazné vůně česneku, způsobuje ji látka zvaná alicin. Ten je sice cítit, ale pro naše zdraví je velice přínosný. Pokud vám tedy chuť a vůně nevadí, připravte si vynikající česnekovou pomazánku podle našeho receptu. Můžete ji využít na svátky, ale také jako pohoštění pro návštěvu či jen tak, když na ni dostanete chuť.

Proč si dopřát česnek

Alicin obsažený v česneku není jen zdravý, ale je také považován za silný antioxidant. Velký význam se mu připisuje díky tomu, že zvyšuje tvorbu T-lymfocytů a tím pádem podporuje imunitní systém. Bojuje proti volným radikálům, chrání cévy a srdce, působí proti střevním parazitům a je ideálním lékem při nachlazení, ale i angíně. Pokud cítíte, že na vás takzvaně něco leze, cítíte se unavení, bolí vás v krku či vás pálí nosní sliznice, připravte si česnekovou pomazánku. Mimo jiné v česneku najdeme také vitamín C, B, bílkoviny, železo, fosfor, draslík, vápník, mangan, jód, zinek a flavoniody.

Česnek

Využití česneku

Česnek je také skvělým pomocníkem při oparech. Při prvních příznacích se doporučuje rozkrojit stroužek a na malou chvíli ho přiložit na opar. Česnek na místě nedržte příliš dlouho, neboť by vám mohl popálit kůži. Je lepší ho použít raději vícekrát za den. Česnek vám také pomůže při kašli, ale také zklidní bolest v krku a pomůže od zahleněných průdušek. Stačí smíchat dvě lžíce poctivého medu a prolisovat do něj dva stroužky česneku. Nechte alespoň hodinu odstát a po lžičkách třikrát denně užívejte.

Recept na česnekovou pomazánku – 2 tipy

Na přípravu této lahodné pomazánky si připravte: 8 stroužků česneku, 1 pomazánkové máslo, 150 mililitrů majonézy, špetku soli a 150 gramů tučného sýru, například goudu či eidam. Někdo místo másla dává také zakysanou smetanu, ale s máslem je výsledek lahodnější, navíc jej mírně zjemní. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle, prolisujte do něj česnek, osolte a přidejte máslo a majonézu. Zamíchejte a můžete natírat na jednohubky – rychlé a vynikající. Na ozdobu přidejte například půlky hroznů, vlašské ořechy nebo mandarinky.

Sýr

Tip druhý: připravte si 8 stroužků česneku, 200 gramů tučného sýru (pokud máte rádi parmezán, ementál či jiný sýr, přidejte ho), 200 mililitrů majonézy, sůl a pepř podle chuti. Sýr opět nastrouhejte, přidejte česnek a majonézu. Promíchejte, osolte, opepřete a můžete podávat. Tato pomazánka je chuťově velice výrazná a silná.

A pokud budete chtít, upečte si k pomazánce i domácí rohlíky, jsou výborné.

Mohlo by Vás zajímat

Brzdy
publikováno 15. 5. 2024 autor David Vanda

Automatický brzdový systém bude do roku 2029 povinnou výbavou všech aut v USA, hlásí tamní úřady

Rajčata
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo z droždí: Nedoceněný poklad, který má aktuálně největší využití

Včely
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Medonosný hmyz zajišťuje bohatou úrodu. Takto ho udržíte na své zahradě

zavřít reklamu
×
Reklama