Jak pěstovat okurky nakládačky pro maximální úrodu a bez plísně okurkové?

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 16.03.2024 08:00
Okurky

Okurky patří k velmi oblíbené zelenině. Především pak okurky nakládačky, které mají v kuchyni velké zastoupení. Jak je pěstovat, jak docílit bohaté sklizně a rostlin bez chorob?

Okurky nakládačky prioritně nakládáme do sladkokyselého nálevu. Díky tomuto kroku je zakonzervujeme a úrodu si tak můžeme vychutnávat i v zimních měsících. Pak je využíváme například do bramborovém salátu, pomazánek, zdobíme s nimi jednohubky a dále. Abyste sklidili opravdu bohatou úrodu nakládaček, rádi vám prozradíme, jak na jejich zdárné pěstování.

Výběr odrůdy je zásadní

Pokud se rozhodnete pro koupení sazenic v zahradnictví, porozhlédněte se po těch s označením F1. Tyto sazenice jsou vyšlechtěny tak, aby lépe odolávaly škůdcům, chorobám, ale také chladovým šokům. To stejné platí i tehdy, pokud si rostlinky vypěstujete ze semínek. Mezi velice oblíbené druhy patří raná Charlotte F1, která je odolná vůči deformaci a lépe odolává plísni okurkové. 

Okurky

Mezi hruboostné patří také Chantal F1, která si svou oblibu získala především díky hezky tvarovaným a rovným plodům. Tedy ideální pro zavařování. Tyto patří mezi naše oblíbené, neboť i po zavaření mají křupavou a vynikající chuť. Navíc jsou vysoce odolné vůči plísni okurkové. A pokud máte rádi kvašáky, delikátní a velice zdravou pochoutku, zvolte odrůdu zvanou Iwona F1. 

Výsev okurek

Nakládačky lze předpěstovat doma na parapetu či je vysévat rovnou na záhon. Vhodný čas pro předpěstování je začátek dubna. Výsev na záhon provádíme až v květnu. Semínka vyséváme 1 až 2 cm hluboko a mezi nimi ponecháme 30 cm rozestup. Pokud je budete táhnout po síti, rozestup může být 20 cm. 

Sazenice okurek

Pro předpěstování nakládaček zvolíme výživný substrát a kelímky od jogurtů. Aby semínka zdárně vyklíčila, vyžadují teplotu kolem 25 °C. Jakmile rostlinky vyraší, teplota v místnosti by se měla snížit přibližně na 19 °C. Substrát udržujte vlhký, nikoli mokrý. Nezapomínejte ani na dostatek světla.  

Výsadba nakládaček na záhon

Než budeme vysazovat sazenice na záhon, což bude v druhé polovině května, připravíme půdu. A to alespoň 3 týdny předem, kdy do půdy zapravíme uleželý chlévský hnůj nebo kompost. Také je vhodné předem připravit oporu. Poté lopatkou vyhloubíme jámu, která bude velká jako květináček, ve kterém sazenici máme. Do jámy nalijte vodu a vysaďte sazenici až po děložní lístky a opět zalijte. 

Zálivka a hnojení okurek

Zaléváme vždy ke kořenům, nikoli na list, v parných dnech klidně dvakrát denně. Pokud bude zemina stále mírně vlhká, předejdete hořkosti plodů. Pozor si také dávejte na příliš studenou vodu. Okurky neokopávejte, kořeny rostou mělce. Co se týká hnojení, přihnojujeme pravidelně během celé vegetace. Zvolit můžete hnojiva pro plodovou zeleninu. Avšak využít můžete slepičince, jíchu z kopřiv a další. 

Okurka květ

Vertikální pěstování nakládaček

Takzvané vertiko pěstování se vyplácí zejména u menších pěstitelů. Jedná se sice o systém, kterému musíme pomoci, ale výnos a zdraví rostlin nám to vynahradí. Velkou výhodou je také to, že rostliny tolik netrpí chorobami, především pak plísní, neboť listy rychleji usychají. Na kůly natáhněte květinovou síť s oky 10 x 10 cm. 

Mohlo by Vás zajímat

Byd Shark
publikováno 29. 4. 2024 autor David Vanda

Čínská automobilka BYD vyvíjí nový pickup truck. Dokáže se dostat i na americký trh?

Teplické skalní město
publikováno 24. 4. 2024 autor Jan Nováček

Kam na dovolenou v České republice: Objevte krásu vlastní země

Muškáty
publikováno 27. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Co s muškáty v dubnu? Začněte je již pomalu připravovat, aby vám v létě dělaly radost

zavřít reklamu
×
Reklama