Jak povzbudit nekvetoucí orchidej ke kvetení? Díky jednoduchému triku to zvládne každý

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 23.03.2024 07:15
Orchidej

Orchidej patří k velmi oblíbeným pokojovým rostlinám, které pěstuje nejeden pěstitel. Co ale dělat v případě, že rostlina nekvete? Jak ji znovu rozkvést?

Koupili jste si orchidej, která nádherně kvetla, ale po pár dnech či týdnech jí opadaly květy? A bohužel nových květů jste se již nedočkali? Stává se tak poměrně často. Většinou pak z toho důvodu, že rostlina utrpí teplotní šok. Nebo také z toho důvodu, že jí doma nezajistíte správné podmínky. Jak orchidej zachránit a jak ji znovu rozkvést?

Proč orchideji opadávají květy

Mezi nejčastější důvody patří nedostatek světla. Umístěte ji na parapet, kde na ni nebude svítit přímé slunce, ale bude mít dostatek rozptýleného světla. Pokud máte v domě nebo v bytě stará okna a noční teploty u nich klesají pod 18 °C, může se jednat o další důvod související s opadem květů. Možná ale vaše orchidej nemá dostatek živin. Jak často ji hnojíte? 

Orchidej

Rostlina vyžaduje hnojení 1x za 14 dnů a v zimě 1x za měsíc. Pokud jste v zimě nehnojili vůbec, začněte nyní. Na vině také může být nedostatek světla, především pak v zimním období. Je tedy lepší orchidejím přisvětlovat, abyste jim prodloužili den alespoň na 12 až 14 hodin. 

Jak povzbudit orchidej v kvetení

Orchidej umístěte na správné místo, dopřejte jim správnou teplotu, ale i zálivku 1x za 10 dnů. Mimo jiné také hnojivo, které podpoří tvorbu poupat. Zvolit můžete tekuté hnojivo pro orchideje, ale také tyčinky s postupným uvolňováním. Co ale mají orchideje opravdu rády, tak je káva. Obyčejný lógr s nimi dokáže zázraky. Jak ho pro rostliny tohoto druhu využít?

Káva

Jak použít kávu pro orchidej

Káva obsahuje mnoho výživných látek, které podpoří rostlinu v růstu a nakvétání. Káva však není vhodná pro všechny rostliny. Většinou ji uvítají jen ty kyselomilné. Lógr obsahuje draslík, dusík, fosfor, železo, hořčík a další. Připravte si 100 g kávové sedliny a 1,5 litru odstáté vody. Můžete použít dvoulitrovou lahev a sedlinu do ní nasypat. Poté nechejte směs dva dny louhovat. Po uplynulé době sceďte a orchidej do roztoku namočte na 20 minut. Následně nechejte okapat a umístěte ji zpět na světlé stanoviště. 

Mohlo by Vás zajímat

Kia EV9 GT
publikováno 3. 5. 2024 autor David Vanda

2026 Kia EV9 GT: Co zatím víme o chystaném SUV?

Maliny
publikováno 7. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Obří úrodu malin a sladké plody zajistí jednoduché a výživné hnojivo zadarmo

Viadukt
publikováno 7. 5. 2024 autor David Vanda

Vlakem po Česku: Místní železnice mají rozhodně co nabídnout

zavřít reklamu
×
Reklama