Pěstování lopatkovce: Důležité pěstební kroky, které vedou k bujnému květenství a zdravým listům

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 09.04.2024 07:00
Lopatkovec

Lopatkovec patří mezi velice oblíbené pokojové rostliny, které zdobí nejednu domácnost. Při správné péči vám pokvete i několik měsíců v roce. Jak na správné pěstování lopatkovce?

Lopatkovec neboli toulcovka pochází z tropických lesů jižní Ameriky, kde roste ve vlhkém, ale i polostinném prostředí s dostatečným množstvím rozptýleného světla. A právě takové podmínky bychom lopatkovci měli zajistit i doma, aby nádherně kvetl. Přímé sluneční paprsky mu totiž nesvědčí, spálily by mu listy. Jak tedy o lopatkovec úspěšně pečovat? 

Kam lopatkovec umístit

Vzhledem k tomu, že lopatkovec vyžaduje vlhčí prostředí, skvělou volbou je také okno v koupelně. Pozor však na přímé slunce. Umístit ho můžete klidně i na komodu do ložnice, pokud máte okno orientováno na jižní stranu. Pokud ne, umístěte ho na parapet. Dlouhé roky je tato rostlina známá tím, že z ovzduší eliminuje toxiny, tudíž vytváří zdravé prostředí v domácnosti. Proto se hodí i do pracovny nebo do obývacího pokoje. Držte ho dál od přímého slunce a poskytněte mu dostatečné množství rozptýleného světla. 

Lopatkovec

Lopatkovec vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost

Jelikož rostlina pochází z tropických lesů, vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost i v našem prostředí. Je tedy vhodné k rostlině umístit fontánku či květináč s lopatkovcem umístit do misky s vodou na oblázky. Vhodné je také pravidelné rosení listů, nikoli však květů. Dobrou službu rostlině zajistíte, pokud její listy budete pravidelně zbavovat prachu pomocí jemného hadříku. 

Zálivka a teplota v místnosti

Příjemná pokojová teplota kolem 22 °C bude pro lopatkovec ideální. Pokud teplota u okna klesá pod 15 °C, raději jej postavte naproti oknu. Co se týká zálivky, vždy zaléváme pouze odstátou vodou nebo vodou dešťovou. Nikdy ne chlorovanou. Zálivku aplikujte tak, aby byl substrát v květináči stále mírně vlhký, ale pozor na přemokření. Pokud lopatkovec neabsorbuje vodu z misky za půl hodiny, vylijte ji. V zimě vyžaduje zálivku přibližně jednou týdně. Pokud si se zálivkou nebudete jisti, vždy počkejte, až substrát v květináči na povrchu mírně proschne. 

Hnojení a potíže s listy

Pokud lopatkovci hnědnou špičky olistění, vysílá vám signál, že vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost. Obsáhlé hnědnutí souvisí s přemokřením. Svěšené listy říkají, že má rostlina málo zálivky. Žluté pruhy značí spálení od sluníčka. A naopak, pokud žloutnou celé listy, lopatkovec nemá dostatek světla. Hnojení aplikujte od jara do podzimu 1x za 14 dnů. Zvolit můžete hnojivo pro pokojové rostliny, ale také bramborové slupky, o kterých jsme psali v minulém článku. Co se týká přesazování, provádějte ho pouze jednou za 3 roky, častěji ne. Pokud lopatkovec přelijete a začne zahnívat, přesaďte jej bez ohledu na roční období i interval mezi posledním přesazením.

Mohlo by Vás zajímat

Maliny
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Doprovodné rostliny k malinám, které podpoří bohatou úrodu a úspěšné zkrocení jejich rozrůstání

Hrad Sovinec
publikováno 3. 5. 2024 autor Petr Dostál

Návrat do středověku – ochutnejte dobovou kuchyni a projeďte se kočárem

Česnek
publikováno 8. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na česnek, které zajistí obrovské palice a výraznou chuť

zavřít reklamu
×
Reklama