Orchidej: Výživný roztok pro kořeny, který zajistí tvorbu nových poupat a květů

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 11.04.2024 07:00
Orchidej

Poskytněte orchidejím výživu, po které vás odmění bujnými květy. Z čeho se výživa skládá a jak ji připravit, aby byla účinná?

Pokud jste přes zimu orchidej nehnojili, nyní nastal nejvyšší čas jí dodat správné živiny. Probuďte tuto exotickou krásku ze zimního spánku a odměňte se překrásnými květy. Kvetoucí orchidej jistě potěší každého pěstitele. Jak postupovat? Stačí jim dopřát správné živiny, ale také zálivku. Obecně lze říci, že druh zvaný Phalaenopsis není na pěstování nikterak náročný. 

Jak pěstovat orchidej

Dbát bychom měli na správné umístění. V zimě se jí bude dařit na jižním parapetu. Kdežto od jara do podzimu bychom ji měli přesunout na východní stranu. Zásadní je tedy rozptýlené světlo, ale ne přímé sluneční paprsky. Také nesnesou průvan při větrání, ale i teplý a suchý vzduch od topení. Orchideje preferují vlhké ovzduší, proto je vhodné, když květináč postavíte na misku s vodou, do které umístíte kamínky. 

Orchidej

Pomůže také pravidelné rosení listů. Zálivku od jara do podzimu provádíme jednou za deset dnů. A to tak, že květináč ponoříte do dešťové nebo odstáté vody. Po půl hodině jej vytáhnete, necháte okapat a postavíte jej na své místo. Hnojivo orchideji podávejte od jara do podzimu 1x za 2 týdny. V zimě 1x za měsíc.  

Jarní hnojení orchideje

K hnojení orchidejí můžete použít kupovaná hnojiva v kapalné formě či v tyčinkách. Aby byla Phalaenopsis spokojená, bohatě jí stačí správné umístění, pravidelná zálivka a hnojení domácími prostředky. Co mají opravdu rády, tak jsou banánové slupky, ale také voda po oplachu rýže nebo droždí smíchané s vodou. A právě hnojivo z droždí si dnes společně připravíme. Mnozí nad tímto hnojivem kroutí hlavou, ale věřte, že skutečně funguje. A nejen pro ně, ale také pro rajčata a papriky. K droždí stačí zamíchat popel a vydatnou výživu aplikovat k sazenicím. 

Příprava hnojiva

Droždí je nabité živinami a povzbudí orchideje k růstu a nakvétání. Navíc, věděli jste, že droždí smíchané se skořicí, které aplikujeme na záhony, například na jahody, dokáže odlákat mravence? Zpět ale k přípravě hnojiva. Připravte si 1 kostku droždí, 2 litry vody a 3 lžičky cukru. Vše rozmíchejte a nechejte jeden den odstát. Druhý den hnojivo vylijte do lavoru a namočte do něj orchidej, a to přibližně na půl hodiny.   

Mohlo by Vás zajímat

Tesla
publikováno 6. 5. 2024 autor David Vanda

Autopilot v elektromobilech Tesla má další problémy

Škoda Vision Gran Turismo
publikováno 9. 5. 2024 autor David Vanda

Škoda Vision Gran Turismo: Škoda vyvinula speciální elektrický vůz pro Gran Turismo

Star Wars
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Tip na víkend: Ať tě síla provází! Na své si přijdou milovníci Star Wars i lodí

zavřít reklamu
×
Reklama