Jak uchovat libeček, abychom si jeho chuť a vitamíny užili i v zimě

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 06.06.2023 12:31
libeček

Sezona libečku je v plném proudu. Pokud se chystáte na jeho sklizeň, rádi bychom vám prozradili, jak libeček uchovat, abyste si jeho chuť mohli užívat i v zimě.

Vynikající bylina, která připomíná chuť maggi, může dorůst až do výšky dvou metrů. Z libečku lékařského lze využít vše, a to jak listy, stonky, tak i kořeny a semena. Kořeny rostliny jsou skvělým prostředkem pro podporu léčby zánětu močového měchýře. Oddenek můžete využít jako odvar a nalít jej do koupele. Pomůže vás zbavit hnisavých ran a ekzému. Listy obsahují mnoho vitamínů a můžeme s nimi kouzlit na sto způsobů a obohacovat s nimi pokrmy. Jak ho uchovat, abychom si jej mohli vychutnávat i v zimě? 

Libeček je nenáročná bylina

Pěstování libečku není složité. Můžete koupit sazenice, ale také jej můžete pěstovat ze semen. Ty vyséváme v březnu až v dubnu nebo také v srpnu až v září. Pokud máte možnost, poproste souseda či známého, zda by vám mohl oddělit takzvaný kořenový puk, který vysadíte na záhon. Nebojte se, že by se rostlina poškodila. Myslete na místo, kam jej umístíte. Bylina má ráda slunné místo, ale také polostín. Pravidelně ho zalévejte. Pokud ho chcete pěstovat v nádobě, zvolte tu, která bude hluboká.  

libeček

Jak libeček uchovat

Jednou z možností, jak libeček uchovat, je sušení. Abyste zachovali živiny, sušte libeček nejlépe na sluníčku nebo v sušičce na ovoce. Ovšem ale nastavte teplotu nižší než 40 °C. Ideální bude teplota 35 °C. A pokud budete libeček sušit venku, doporučujeme ho přikrýt záclonou, aby na něj nesedaly mouchy. Usušenou bylinu umístěte do tmavé a vzduchotěsné nádoby, kde vám vydrží celou zimu. 

Libeček lze zamrazit

Jakmile libeček sklidíte, pořádně ho opláchněte a vysušte. Poté ho nasekejte na malé kousky a uložte do plastových krabiček nebo do pytlíků a vložte do mrazáku. Pokud nebude libeček mokrý, pomocí lžičky odeberete takové množství, které budete potřebovat. Takže se nemusíte bát, že byste museli rozmrazovat celou krabičku či pytlík. Vhodná jsou také tvořítka na led. V takovém případě bylinu opláchněte, umístěte do mixéru a rozmixujte. Poté pomocí lžičky klademe do tvořítka. 

Pesto a maggi z libečku

V nedávném článku jsme pro vás připravili přesný postup na maggi z libečku. Tak vám libeček v lednici vydrží opravdu dlouhou dobu. Připravit však můžete také pesto z libečku. K tomuto kroku budete potřebovat 4 hrsti listů z libečku, 80 gramů slunečnicových semínek, 1 stroužek česneku a 150 mililitrů oleje (nejlépe však nerafinovaného slunečnicového). Listy dejte do mixéru a rozmixujte je. Poté přidejte slunečnicová semínka a sůl. 

pesto z libečku

Opět promixujte a přidejte nastrouhaný česnek. Následně přidejte olej a promíchejte. Takto připravené pesto vydrží v lednici měsíc. Pokud jej budete chtít uchovat déle, pesto připravte pouze z listů, oleje a soli. Využít jej můžete do salátů, na opečenou bagetku či tam, kde si jej rádi vychutnáváte. Pesto skladujte v dokonale vymyté sklenici. 

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice
publikováno 29. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na silné a zdravé sazenice, které poskytnou hojnou úrodu? Stačí pár lžic správně zvoleného hnojiva

Záhon
publikováno 28. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Tradiční a účinné hnojivo pro sazenice, ovocné keře a další. Připravte ho již nyní a užijte si bohatou úrodu

Dortík Red Velvet
publikováno 29. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Bleskurychlý mini dortík Red Velvet, který upečete za necelých pět minut. Zachutná a oslní každého

zavřít reklamu
×
Reklama