Patnáctiminutový vločkový koláč: Pochoutka s překvapivě rychlou a snadnou přípravou

21. 9. 2023 Nikola Klementová
koláč z ovesných vloček

Milujete sládké, ale často si ho odpíráte, protože držíte dietu? Nebo proto, protože je sladké nezdravé? Zkuste mlsat zdravě, máme pro vás recept na vločkový koláč.

Sladký dezert, který si s chutí dopřejete, nemusí být pouze kalorický a bez živin, může být i zdravý. Klidně si jej vychutnejte k dopolední svačince či ke snídani, a to bez výčitek. Připravit jej můžete také jako rychlé pohoštění pro návštěvu, dětem do školy, ale také jen tak, když dostanete chuť na něco sladkého. Vločkový koláč s ovocem je lahůdkou. 

Zdravý vločkový koláč

Mlsat lze i zdravě, o tom jistě nikdo z nás nepochybuje. Ale o čem mnozí pochybují, tak je chuť zdravého dezertu. Základ tohoto koláče tvoří banán, kvalitní kakao, hořká čokoláda, vločky a jablka. Pokud byste chtěli koláč dosladit, použít můžete kvalitní med. Pokud tedy máte rádi všechny zmíněné suroviny, pusťme se společně do přípravy. Ještě ale pár informací k ovesným vločkám. 

jablka

Mnozí je zatracují, ale možná vás překvapí, že vločky obsahují vitamín A, B a D. Obsahují také antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před volnými radikály. Navíc jsou bohaté na bílkoviny, které jsou důležité při redukčních dietách. Vláknina zas prospívá trávicímu ústrojí a chrání srdce. Co se týká banánu, jsou zdrojem draslíku, který v nemalé míře pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. A pokud nebudete používat sladké kakao, ale použijete kvalitní, i když bude hořké, doplníte tělu měď, železo, ale i tolik potřebné antioxidanty. Jablka jsou nabité vitamínem C, B, ale také železem, mědí, kyselinou listovou a dalšími. 

Vynikající a rychlý koláč

Než začnete s přípravou, doporučujeme ovesné vločky opéct. Pokud nedržíte dietu, opečte je na másle, mají pak úžasnou chuť. V druhém případě je opečte na pánvi bez tuku. Stále je však míchejte, aby se nepřipálily. Připravte si tedy 250 gramů ovesných vloček, 3 banány, 2 jablka, lžičku skořice, 150 mililitrů mléka, 2 lžíce kakaa a 50 gramů hořké čokolády plus 50 g na zdobení. 

ovesné vločky

Banány rozmačkejte či nejlépe rozmixujte na kaši, jablka nastrouhejte nahrubo a smíchejte je s banány. Vločky smíchejte se skořicí a s kakaem. Následně k vločkám přimíchejte ovoce, mléko a rozpuštěnou hořkou čokoládu. Vše zamíchejte a rozprostřete do koláčové formy, kterou jste vyložili pečicím papírem. Na závěr můžete rozpuštěnou čokoládou pokapat dort. A pokud budete chtít a připravovali jste do zásoby pečená jablka, umístěte je jako ozdobu na dort. Stejně tak, jak vidíte na fotografii. Jablka dodají koláči vynikající chuť. Přidat lze také rozinky či ořechy dle vaší chuti. Zdravý dezert dejte alespoň na dvě až čtyři hodiny do lednice.    

Mohlo by Vás zajímat

Pokojové rostliny
5. 12. 2023 Nikola Klementová

Jaké rostliny zvlhčují ovzduší? A jaké naopak pohlcují vzdušnou vlhkost a zabraňují tvorbě plísní

Adventní trhy
6. 12. 2023 Petr Dostál

Adventní Český Krumlov přivítá nejen hodné anděly

papamobil
5. 12. 2023 Petr Dostál

Volkswagen chystá dohodu s Vatikánem ohledně elektrifikace flotily vozů

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Pěstování libečku je radost. Není náročný na péči, je odolný a…
8. 6. 2023 Nikola Klementová

Recept na libečkový olej, který povzbudí smysly a dodá pokrmům vynikající chuť

Nastal čas, kdy sklízíme okurky, papriky, rajčata, ale také…
5. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak zavařit přebytek cuket: 2 recepty, které jsou jednoduché a výsledek je lahodný

Škvarková pomazánka
19. 11. 2023 Nikola Klementová

Babiččina škvarková pomazánka z domácích škvarek je nejlepší: Jak ji připravit

Pomerančový krém
8. 12. 2023 Nikola Klementová

Svěží krém do cukroví, ale i na dortíky, který není hutný, vydrží a chutná skvěle

Máte rádi tuto delikátní dobrůtku? Jenže cena jednoho…
10. 10. 2023 Nikola Klementová

Jednoduché a vynikající croissanty, které zvládne každý: Ideální mlsání k odpolední kávě

Pokud pocházíte z Moravy či ze Slovenska, jistě si dopřáváte…
7. 9. 2023 Nikola Klementová

Lokše podle babičky: Takto se připravují na Moravě a pochutná si na nich každý

zavřít reklamu
×
Reklama