Pórková polévka, která má říz: Je rychle připravená, vynikající a umí zatočit s nachlazením

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 17.10.2023 10:43
Pórková polévka

Připravte si lahodnou a vydatnou pórkovou polévku, která má říz. Jak ji připravit, aby měla krásně zelenou barvu a chutnala každému strávníkovi?

Tato vydatná polévka není nikterak nákladná. Navíc, pokud pěstujete pórek na vlastní zahrádce, vyjde vás ještě levněji. Jelikož je pórek podzimní potravinou, příjemně zahřeje v chladných dnech. A pokud přidáte česnek, získáte vynikající výsledek, který podpoří váš imunitní systém a pomůže při nachlazení. Pusťme se do vaření.

Co obsahuje česnek a pórek

Vynikající pórek má úžasné schopnosti a výživové hodnoty. Je známý tím, že vyživuje a čistí. Detoxikuje tělo a čistí krev, regeneruje buňky a podporuje tvorbu kolagenu v těle. Zpomaluje stárnutí pleti, zmírňuje příznaky atopického ekzému, ale také lupénky. Navíc má antivirové a protizánětlivé vlastnosti, podporuje imunitní systém a je považován za přírodní antibiotikum, stejně tak, jako česnek.

Co se týká česneku, i ten má antivirové a protizánětlivé účinky. Umí zatočit s plísněmi v těle a zvyšuje imunitní systém. Snižuje tlak a cholesterol v krvi. Detoxikuje tělo a zpomaluje stárnutí pokožky, ničí volné radikály v těle, zlepšuje paměť, podporuje činnost mozku a podporuje hubnutí. Jedná se tedy o potraviny, které by na podzim, ale ani v zimě neměly chybět v jídelníčku nikoho z nás.

Pórek

Pórková polévka

Připravte si tyto suroviny: 450 gramů pórku, 1,5 lžíci hladké mouky, 1,5 lžíci másla (můžete použít i jiný tuk, ale máslo dodá výsledku lepší chuť), 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, sůl podle chuti a pepř, 2 stroužky česneku a pečivo na krutonky. Nejlépe dvě malé bagetky či dva rohlíky.

Začněte tedy tím, že odkrojíte spodní část pórku s kořínky a horní zelenou zavadlou část. Poté jej důkladně opláchněte a nakrájejte na centimetr silné kousky, do hrnce nasypte ¾ pórku, kde jste si rozpustili máslo. Pórek opékejte do doby, než změkne. Stále jej však míchejte, aby se nepřipálil. Poté přidejte lžíci a půl hladké mouky a opékejte. Mouka zhrudkovatí a nesmí silně zhnědnout, neboť by polévka změnila chuť a nebyla by tolik dobrá. Následně přilijte čtvrt vývaru či vody, rozmíchejte, poté přilijte zbytek tekutiny a deset minut povařte. Přibližně pět minut před koncem vaření přidejte zbylý pórek, prolisujte česnek, osolte a opepřete podle chuti. Na pánvi, nejlépe na másle, opečte na kostičky nakrájené pečivo. Pokud máte rádi majoránku, ke konci vaření ji přidejte, ale nemusí být, pórek má vynikající a výraznou chuť.

Pokud máte rádi krémové polévky, před přidáním zbylé části pórku přilijte smetanu na vaření, povařte, přidejte zbylý pórek, opět pět minut povařte a promixujte. Místo krutonků můžete opražit slaninu.

Mohlo by Vás zajímat

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Slimák
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Slimáci na zahradě: Jak se jich zbavit? Vyzkoušejte 3 funkční způsoby, se kterými ochráníte úrodu

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

zavřít reklamu
×
Reklama