Pórková polévka, která má říz: Je rychle připravená, vynikající a umí zatočit s nachlazením

17. 10. 2023 Nikola Klementová
Pórková polévka

Připravte si lahodnou a vydatnou pórkovou polévku, která má říz. Jak ji připravit, aby měla krásně zelenou barvu a chutnala každému strávníkovi?

Tato vydatná polévka není nikterak nákladná. Navíc, pokud pěstujete pórek na vlastní zahrádce, vyjde vás ještě levněji. Jelikož je pórek podzimní potravinou, příjemně zahřeje v chladných dnech. A pokud přidáte česnek, získáte vynikající výsledek, který podpoří váš imunitní systém a pomůže při nachlazení. Pusťme se do vaření.

Co obsahuje česnek a pórek

Vynikající pórek má úžasné schopnosti a výživové hodnoty. Je známý tím, že vyživuje a čistí. Detoxikuje tělo a čistí krev, regeneruje buňky a podporuje tvorbu kolagenu v těle. Zpomaluje stárnutí pleti, zmírňuje příznaky atopického ekzému, ale také lupénky. Navíc má antivirové a protizánětlivé vlastnosti, podporuje imunitní systém a je považován za přírodní antibiotikum, stejně tak, jako česnek. 

Co se týká česneku, i ten má antivirové a protizánětlivé účinky. Umí zatočit s plísněmi v těle a zvyšuje imunitní systém. Snižuje tlak a cholesterol v krvi. Detoxikuje tělo a zpomaluje stárnutí pokožky, ničí volné radikály v těle, zlepšuje paměť, podporuje činnost mozku a podporuje hubnutí. Jedná se tedy o potraviny, které by na podzim, ale ani v zimě neměly chybět v jídelníčku nikoho z nás. 

Pórek

Pórková polévka

Připravte si tyto suroviny: 450 gramů pórku, 1,5 lžíci hladké mouky, 1,5 lžíci másla (můžete použít i jiný tuk, ale máslo dodá výsledku lepší chuť), 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, sůl podle chuti a pepř, 2 stroužky česneku a pečivo na krutonky. Nejlépe dvě malé bagetky či dva rohlíky. 

Začněte tedy tím, že odkrojíte spodní část pórku s kořínky a horní zelenou zavadlou část. Poté jej důkladně opláchněte a nakrájejte na centimetr silné kousky, do hrnce nasypte ¾ pórku, kde jste si rozpustili máslo. Pórek opékejte do doby, než změkne. Stále jej však míchejte, aby se nepřipálil. Poté přidejte lžíci a půl hladké mouky a opékejte. Mouka zhrudkovatí a nesmí silně zhnědnout, neboť by polévka změnila chuť a nebyla by tolik dobrá. Následně přilijte čtvrt vývaru či vody, rozmíchejte, poté přilijte zbytek tekutiny a deset minut povařte. Přibližně pět minut před koncem vaření přidejte zbylý pórek, prolisujte česnek, osolte a opepřete podle chuti. Na pánvi, nejlépe na másle, opečte na kostičky nakrájené pečivo. Pokud máte rádi majoránku, ke konci vaření ji přidejte, ale nemusí být, pórek má vynikající a výraznou chuť. 

Pokud máte rádi krémové polévky, před přidáním zbylé části pórku přilijte smetanu na vaření, povařte, přidejte zbylý pórek, opět pět minut povařte a promixujte. Místo krutonků můžete opražit slaninu. 

Mohlo by Vás zajímat

Pohovka
1. 12. 2023 Nikola Klementová

Jak vyčistit fleky na sedačce, aby byla opět jako nová: Jednoduché způsoby zajistí kýžený efekt

Zoopark Zelčín
29. 11. 2023 Petr Dostál

Procházka podél dolního toku Vltavy nabízí bohatý doprovodný program

SMog
28. 11. 2023 Petr Dostál

Kde je v Česku kvalitní vzduch? Útočišť před smogem stále ubývá

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Pochoutkový salát
11. 11. 2023 Nikola Klementová

Nejlepší pochoutkový salát na svačinu, ale i na svátky. Velice rychle připravený a chutný

Máte rádi domácí pečivo, ale nemáte mnoho času, a tak hledáte…
9. 10. 2023 Nikola Klementová

Domácí bulky bez kynutí: Jsou plné bílkovin a do hodiny připravené

Odpíráte si hranolky, protože jsou tučné, nezdravé a vy zrovna…
19. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit dokonalé a křupavé hranolky, které budou zdravé a téměř bez tuku

Přemýšlíte, jak upravit dýni k obědu či večeři, aby si…
12. 9. 2023 Nikola Klementová

Placičky z dýně hokaido: Vynikající a rychlý oběd, který zvládne každý

granola
22. 11. 2023 Nikola Klementová

Správně připravená granola je levná, zasytí na celé dopoledne a pochutnají si všichni

Pokud máte na zahradě libeček, bylo by škoda, kdybyste jej…
30. 5. 2023 Nikola Klementová

Recept na maggi z libečku: Uchovejte si jeho chuť na celý rok

zavřít reklamu
×
Reklama