Jablečné lívanečky jsou přirozeně sladké, vynikající a chutnají jak dětem, tak i dospělým. Ideální dobrota na svačinku, snídani či jen tak, když vás chytne chuť na něco sladkého. Navíc suroviny na přípravu vás nevyjdou draho. A pokud máte vlastní jablíčka, doplníte tělu řadu živin. A proč bychom si vlastně v podzimním období jablka měli dopřát?
Proč jíst jablka?
S příchodem sychravého období bychom jablka měli do jídelníčku zařadit všichni. A o to více, pokud je máte na své zahrádce. Jablka obecně zvyšují imunitní systém, upravují peristaltiku střev, jsou plné antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály. Také obsahují rozpustnou vlákninu, pomáhají ve vylučování toxinů z těla a obsahují řadu vitamínů, například C, B1, B2, B3, B6 a mnoho minerálních látek. Každý z nás by si měl alespoň dvě jablka denně dopřát.
Navíc mají velmi bohaté využití. A to nejen v lívancích. Lze je také použít jako náplň pro štrúdl z křehkého těsta. Dále je lze nakrájet pod maso, celé je upéct v takzvaném županu. Avšak můžete je zavařit, nasušit na křížaly a tak dále. Využití mají jistě bohaté.
Recept na jablečné lívance
Nejenže je recept velice jednoduchý, navíc na něj nebudete potřebovat mnoho surovin. Připravte si: 2 hrnky nastrouhaných jablíček (nejlépe však se slupkou, ať uchováte dostatek vlákniny), 1,5 hrnku mléka, 2 hrnky hladké mouky, špetku soli, půl lžičky kypřicího prášku, 1 lžíci medu, 1 skořicový cukr, 3 vejce.
Ze všeho nejdříve oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky pak vyšlehejte s cukrem, medem a špetkou soli. Přidejte mléko, zamíchejte a po částech přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Pořádně promíchejte, abyste v těstě neměli hrudky. Poté přidejte jablka, promíchejte a vmíchejte tuhý sníh. Rozehřejte si nepřilnavou pánev a lžící nebo naběračkou na polévku nalijte trochu těsta, aby vám vznikly malé lívanečky. Opékejte z každé strany. Hotové lívance mají světlehnědou barvu.
Jablka na lívance
Lívance můžete ozdobit kousky medových jablek. Stačí je zbavit jádřinců, nakrájet na malé kousíčky a v pánvi rozehřát trochu másla s medem. Poté přidejte kousky jablek a za stálého míchání, přibližně tři minuty, ovoce opékejte. Poté jablka naskládejte na lívance a zalijte je tekutinou z pánve.