Nejlepší pochoutkový salát na svačinu, ale i na svátky. Velice rychle připravený a chutný

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 11.11.2023 08:00
Pochoutkový salát

Pochoutkový salát patří mezi retro tradice, na kterých si rádi pochutnáme dodnes. Je rychlý, vynikající a s tím z obchodu ho nelze srovnávat. Jak připravit ten nejlepší?

Češi jsou obecně známí tím, že milují nejen dobrý řízek, ale také chlebíčky s lahodným pochoutkovým salátem. Bohužel tato pochoutka koupená v obchodě ztratila svoji chuť. A to nehledě na to, co vše obsahuje. Od konzervantů až po separované maso a další šmakulády,  které bychom vlastně ani neměli jíst. Připravte si domácí pochoutkový salát, který bude mít vynikající chuť, navíc budete vědět, co do něj dáváte. A jaký je vlastně rozdíl mezi pochoutkovým a pařížským salátem?

Rozdíl mezi pochoutkovým a pařížským salátem

Pokud vás zajímá, jaké jsou rozdíly mezi pochoutkovým a pařížským salátem, zřejmě byste je hledali dlouho. Neboť pochoutkový má být připravený z kvalitnějšího šunkového salámu, ale ten pařížský, jak už sám název napovídá, z pařížského salámu. Kvalitní šunkový salám může obsahovat kolem 90 % masa, kdežto u toho druhého, je podíl masa například kolem 60 %, ale lze sehnat i kvalitnější. 

Mimo jiné kupovaný pochoutkový salát obsahuje maltodextrin, tedy plnidlo, které je sice neškodné, ale pouze v malém množství. Dále dextrózu – jednoduchý cukr, sorban draselný zabraňující vzniku plísní, dusitan sodný, který je považován za karcinogen, polyfosforečnany a další. Proč si tedy raději nepřipravit domácí salát, když je rychlý a velice chutný? 

Nakládané okurky

Recept na pochoutkový salát

Salát se skládá pouze z těchto ingrediencí: 300 gramů kvalitního šunkového salámu, 200 gramů hrášku z konzervy, 2 menší cibule, 150 gramů kyselých okurek, sůl a pepř podle chuti a 400 mililitrů majonézy. Do tradičního salátu nepatří worcester, vejce ani hořčice. Pokud máte rádi salát mírně kyselejší, přidejte dvě lžičky láku z okurek. 

Salám kupte nejlépe vcelku. Ale pokud máte doma plátky, nevadí. Nakrájejte ho na úzké nudličky, cibuli nasekejte na drobné kostičky, okurku nakrájejte taktéž na nudličky nebo je nastrouhejte a přidejte majonézu. Všechny suroviny promíchejte a nechte pár hodin odležet. Následně ochutnejte a rozhodněte se, kolik soli a pepře potřebujete dle chuti přidat. 

Mohlo by Vás zajímat

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Papriky
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na silné sazenice paprik, které budou bohatě plodit? Poskytněte jim tuto účinnou zálivku

Rajčata
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Efektivní pěstování rajčat, které zajistí maximální úrodu. Jak postupovat správně?

zavřít reklamu
×
Reklama