Češi jsou obecně známí tím, že milují nejen dobrý řízek, ale také chlebíčky s lahodným pochoutkovým salátem. Bohužel tato pochoutka koupená v obchodě ztratila svoji chuť. A to nehledě na to, co vše obsahuje. Od konzervantů až po separované maso a další šmakulády, které bychom vlastně ani neměli jíst. Připravte si domácí pochoutkový salát, který bude mít vynikající chuť, navíc budete vědět, co do něj dáváte. A jaký je vlastně rozdíl mezi pochoutkovým a pařížským salátem?
Rozdíl mezi pochoutkovým a pařížským salátem
Pokud vás zajímá, jaké jsou rozdíly mezi pochoutkovým a pařížským salátem, zřejmě byste je hledali dlouho. Neboť pochoutkový má být připravený z kvalitnějšího šunkového salámu, ale ten pařížský, jak už sám název napovídá, z pařížského salámu. Kvalitní šunkový salám může obsahovat kolem 90 % masa, kdežto u toho druhého, je podíl masa například kolem 60 %, ale lze sehnat i kvalitnější.
Mimo jiné kupovaný pochoutkový salát obsahuje maltodextrin, tedy plnidlo, které je sice neškodné, ale pouze v malém množství. Dále dextrózu – jednoduchý cukr, sorban draselný zabraňující vzniku plísní, dusitan sodný, který je považován za karcinogen, polyfosforečnany a další. Proč si tedy raději nepřipravit domácí salát, když je rychlý a velice chutný?
Recept na pochoutkový salát
Salát se skládá pouze z těchto ingrediencí: 300 gramů kvalitního šunkového salámu, 200 gramů hrášku z konzervy, 2 menší cibule, 150 gramů kyselých okurek, sůl a pepř podle chuti a 400 mililitrů majonézy. Do tradičního salátu nepatří worcester, vejce ani hořčice. Pokud máte rádi salát mírně kyselejší, přidejte dvě lžičky láku z okurek.
Salám kupte nejlépe vcelku. Ale pokud máte doma plátky, nevadí. Nakrájejte ho na úzké nudličky, cibuli nasekejte na drobné kostičky, okurku nakrájejte taktéž na nudličky nebo je nastrouhejte a přidejte majonézu. Všechny suroviny promíchejte a nechte pár hodin odležet. Následně ochutnejte a rozhodněte se, kolik soli a pepře potřebujete dle chuti přidat.